Поділитись:

"Якщо рване, затопить зо 20 населених пунктів": гребля на Хрінницькому водосховищі тріщить по швах (відео)

Середа, 24 лютого 2021, 10:30
«Якщо рване, затопить зо 20 населених пунктів»: гребля на Хрінницькому водосховищі тріщить по швах (відео)

Водоскидна споруда на Хрінницькому водосховищі, від якої напряму залежить рівень води в Стиру, перебуває в аварійному стані. 

Про це розповів в.о. начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук.  

За його словами, конструкцію побудували ще у 1959 році, востаннє ремонт робили в дев'яностих. Тож, нині, фахівці мають серйозні побоювання щодо її надійності.

"На водоскидній споруді є 8 отворів. Вже кілька років підряд навіть візуально ми спостерігали, що дамба фільтрує воду. Є великі тріщини, вода біжить. Загалом, ситуація складна. Проводили також водолазне обстеження. Під водою теж знайшли багато руйнувань, хоч і невеличких", - каже Ростислав Кравчук. 

Рівненські владці на основі останніх обстежень виділили більше мільйона гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Але процес може затягнутися на невизначений термін. Тим часом в будь-який момент греблю може прорвати. 

"Поки нічого страшного немає. Але, якщо дамба рване, близько двадцяти населених пунктів Волинської області можуть опинитися в зоні затоплення", - говорить фахівець. 

Нагадаємо, гребля на Хрінницькому водосховищі чи не найбільше впливає на рівень води в Стиру. Саме вона дозволяє закумулювати велику воду і не допустити її різкого підняття в Луцьку. Це дуже важливо цьогоріч, коли Луцьк під загрозою підтоплення

Більше про це дивіться в сюжеті: 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів