Поділитись:

Очима дитини

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 20 лютого 2021, 07:40

Маршрутка. Переповнена, звісно, попри карантинні норми. Бо всім треба добратися додому, а надворі – мороз. Водій декілька разів робить зауваження, пасажири не реагують: «пропікують» е-квитком – і мерщій в глибину салону шукати порожнє місце. І не важливо, чи «сидяче». Водій голосно і безнадійно видихає: буде, що буде.

Гамірно, бо пів маршрутки дітей: батьки везуть з садків-гуртків-шкіл. Дітям весело – злочин же на їхніх очах коїться. Однак після розповідей, як минув день, їм стає нудно:

- Мам, а коли вже виходимо?

- Через дві зупинки. Машина зупиниться, тоді будемо виходити.

- Мам, вапшє-то це маршрутка.

- «Взагалі-то», а не «вапшє-то».

- Взагалі-то, мам, «вапшє-то», а «не взагалі-то».

Поруч дівчинка намагається пояснити татові, що верблюд – абсолютно нелогічна назва тварини. Бо за своїми ознаками він мав би називатися горблюдом: ну, ясно ж – має горби на спині.

Перед ними хлопці обговорюють завтрашні уроки, мовляв, укрмова – «лєгкотня», а от домашка з математики – «страх Господній».

Трирічна дівчинка на колінцях в мами щиро цікавиться, чому біля них такий «жирний дядя». Добре, що дядько – в навушниках. Тільки-от мамине лице спалахує багрянцем.

А обличчя водія прикрашає усмішка, коли лунає «дякую, дядя шофер».

Якось на одному із посвячень паски в селі, пам’ятаю, хлопчик шкільного віку не витримав і спитав в батьків, коли вже буде перерва. А його молодший брат десь знайшов мертвого горобця  і сподівався, що він полетить після скроплення свяченою водою.

А потім за родинним застіллям мені, як завжди, згадали мою «кипунячу» воду, зебриного чоловіка зека і Овоксану.

Діти по-іншому сприймають світ. Наївно, щиро, без заморочок. Чорне – то чорне, біле – то біле. І нам, дорослим, треба інколи цьому в них вчитися. Дивитися на речі й обставини трохи очима дитини.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024