Поділитись:

Тарифи на електроенергію знову подорожчають, бо в Міненергетики "забули" вчасно закупити вугілля, – експерт

Четвер, 01 вересня 2016, 20:25
Тарифи на електроенергію знову подорожчають, бо в Міненергетики «забули» вчасно закупити вугілля, – експерт

Тарифи на електроенергію, ймовірно, у недалекому майбутньому знову зростуть. Причина цьому – недалекоглядність Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, яке "затягнуло" з імпортом вугілля та хоче компенсувати його нестачу вдвічі дорожчим газом.

Таку думку висловив екс-член Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус на власній сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2016 року тарифи на електроенергію для населення збільшилися на 5-30 % в залежності від обсягу споживання в порівнянні з тарифами, що діяли з 1 березня 2016 року.

"Від сьогодні тарифи на е/е (електричну енергію – К.) для населення ростуть на 25%-30%. Я не буду займатись популізмом і говорити, що вони не мають рости - такі тарифи були дійсно низькі. При порівнянні із зарплатами, у нас за нашу середню з/п дійсно можна купити більше е/е, аніж за європейську зп у Європі. Але є дві сторони медалі, друга – куди ті гроші ідуть. У нас із тим якось зовсім не так, як у Європі", – зазначає у себе на Facebook експерт Андрій Герус.

Із його слів, "Роттердам+" діє з квітня 2016 року, коли теплові генерації штучним способом встановили досить високий тариф – 1,2 грн (минулого року було 0,85 грн). Тож у зв'язку з цим розгорівся скандал.

Довідка: "Роттердам+" – це формула розрахунку ціни енергетичного вугілля при визначенні оптової ринкової ціни на електроенергію. Ця формула пов'язує вартість вугілля з індексом в порту Роттердама (Нідерланди) з урахуванням витрат на його доставку в Україну.

"Що могли зробити грамотні адекватні люди? Два варіанти: 1) відкоригувати формулу, раз стільки критики. Або 2) закупити масово імпортного вугілля і показати всім "дивіться, так ціна вища, але тепер ми не залежимо від ЛДНР – завезли багато з альтернативних джерел". Аргумент було б важко перебити. Але не у нас. Чи-то через дурість, чи-то через жадність (бо з ЛДНР можна заробити більше "додаткових чайових"), чи-то, щоб показати, що "без нас не протягнете", але ніхто нічого не імпортував, поки раптово не наступила осінь", – підкреслив він.

Андрій Герус наголосив, що станом на 29 серпня запаси вугілля марки А складають 352 тисяч тонн, на 47 % менше, ніж 29 серпня 2015 року, а запаси марки Г складають 558 тисяч тонн, на 38 % менше, ніж цього дня минулоріч.

"І це при тому, що минулого року в України був контракт на імпорт е/е, тобто хоч якась підстраховка. А вчора міністр Насалик (міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик – К.) знайшов "геніальний" вихід із ситуації – додатково закупити ще 3 мільярди кубометрів газу, щоб компенсувати нехватку вугілля. Вартість е/е з газу у 2–2,5 рази вища, аніж із вугілля", – розповів він.

Експерт зауважив, що більшість рішень в енергетиці мають "відкладений" ефект, тож такі дії Міністерства потягнуть за собою нове зростання тарифів.

"Ми так дуже скоро доженемо і переженемо Європу. А для публіки "Роттердам+" пояснюють, як "автономність від зони АТО та відсутність проблем із накопиченням складів". Тому платіть підвищені тарифи", – резюмував Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів