У ВООЗ розповіли про перші висновки місії, що розслідує походження COVID-19 в Китаї

Понеділок, 08 лютого 2021, 06:52

Пітер Дашак, один з членів місії ВООЗ, розповів про «важливі докази», які науковці виявили в китайському місті Ухань, звідки поширився коронавірус.

Про це Дашак розповів в інтерв’ю Bloomberg, - повідомляє "Громадське".

За його словами, члени місії ВООЗ працювали в трьох групах, кожна з яких вивчала свій аспект коронавірусу: ймовірну причетність тварин до його виникнення серед людей, поширення COVID-19 та дослідження навколишнього середовища.

Дашак, зокрема, працював у першій групі й відвідав уханський ринок Хуанань, де на самому початку епідемії зафіксували спалах COVID-19. За словами експерта, дослідження допомогло виявити «важливі докази» виникнення коронавірусу.

Він відмовився уточнювати, про які саме «важливі докази» щодо ринку йдеться, але зазначив, що його закрили доволі швидко, і там досі багато чого перебуває в такому ж стані, як і на початку епідемії.

«Люди швидко тікали й лишали обладнання, кухонне начиння — докази того, що відбувалося. Саме на це ми й дивилися. Тепер знаємо те, чого не знали раніше: на кожного виявленого хворого припадали інші, в яких хвороба перебігала безсимптомно або її не можна було відрізнити від кашлю чи застуди», — стверджує Дашак і додає, що попередні результати розслідування, ймовірно, будуть оприлюднені до 10 лютого, коли місія завершує роботу.

Дашак раніше відзначав, що китайська влада надала ВООЗ доступ до всіх необхідних об'єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: