Поділитись:

Рішення дискусійне: депутат Луцькради про нові тарифи на воду та тепло (відео)

Середа, 03 лютого 2021, 19:30

фото ілюстративне

На період з 01 лютого до 30 вересня 2021 року у Луцьку планують запровадити двоставковий тариф на централізоване тепло- та водопостачання, тобто суми в платіжках лучан розіб’ють на цілий рік. Проте, на думку депутата від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайла Находа, таке рішення дискусійне.

Про це говорили в програмі  "Відкрита влада. Місто" в ефірі ТРК "Аверс".

Також гостями студії були депутати Луцької міської ради від інших політсил: Дмитро Грачов – депутат від ВО "Батьківщина", Михайло Щур – депутат від ВО "Свобода", Алла Доманська – депутат від "Європейської Солідарності", Вікторія Майборода – голова фракції "За майбутнє", Роман Бондарук – голова фракції "Слуга народу".

Нагадаємо: аби зменшити навантаження на сімейний бюджет луцьких родин при оплаті за опалення та гаряче водопостачання, пропонується впровадити двоставковий тариф. Це дає можливість зменшити розмір платежів під час опалювального періоду і частину їх сплачувати у міжопалювальний період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучани платитимуть за тепло цілий рік: скільки та чому  (відео)

Зі слів Михайла Находа, встановлення двоставкового тарифу – рішення дискусійне. Зараз такий тариф сприйматиметься як полегшення для громадян, адже вони трохи менше будуть платити за комунальні послуги. 

"Але полегшень, як правило, не відчувають. Але коли влітку в платіжці буде ціна за опалення, то багато хто не розумітиме, де вона взялася, і не будуть платити за це. Тому є питання", – зазначив він.

Довідково:

Двоставковий тариф – тариф на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, який складається з двох частин (ставок):

  1. Річної абонентської плати (вартості обслуговування одиниці теплового навантаження об'єкта теплоспоживання), яка компенсує умовно-постійну частину тарифу.
  2. Вартості одиниці реалізованої теплової енергії, послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води, яка компенсує умовно-змінну частину тарифу.

До умовно-постійної частини (плата за обслуговування котелень та теплових мереж) тарифу на теплопостачання відносяться витрати на заробітну плату, відрахування податків в бюджет, воду на підживлення теплових мереж, ремонт, амортизаційні відрахування. Ця частина витрат пов’язана з необхідністю підтримки в робочому стані джерела теплової енергії і теплопостачальних установок (теплові мережі та котельні) не залежить від кількості відпущеної теплової енергії і тому не підлягає перерахунку.

Запровадження постійної частини тарифу, що оплачується споживачами впродовж року (плата за обслуговування котелень та теплових мереж), забезпечує рівномірне фінансування капітального ремонту та оновлення обладнання котелень і теплових мереж. Права споживачів при цьому не порушуються, вони відшкодовують економічно обґрунтовані витрати підприємств теплопостачання на виробництво, та транспортування теплової енергії.

Основну частку другої частини (умовно-змінної) складають витрати на паливо, електроенергію, необхідні для виробництва і транспортування теплової енергії. При зниженні споживання тепла, споживач сплачує за фактично спожиту теплову енергію і зацікавлений в їх економії.

Можна сказати, що двоставковий тариф дорівнює сумі двох складових тарифу: умовно-постійної та умовно-змінної. Плата за обслуговування котелень та теплових мереж не є оплатою за окрему послугу, адже обидві частини тарифу безпосередньо пов’язані з наданням послуг з теплопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів