Поділитись:

Луцькрада вимагає у Києва припинити "тарифну війну"

Понеділок, 01 лютого 2021, 13:15
Луцькрада вимагає у Києва припинити «тарифну війну»

Луцька міська рада звернулася до президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра та НКРЕКП щодо необхідністі функціональних змін на ринку енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики.

Про це йшлося у понеділок, 1 лютого, під час позачергового сесійного засідання. 

Міський голова Ігор Поліщук повідомив, що 30 січня відбулася нарада за участю мерів українських міст з приводу кризової ситуації, що склалася в галузі теплоенергетики. Як наслідок, підготували відповідну заяву правління Асоціації міст України.

"Ще 20 січня на зустрічі з урядом ми домовилися про те, що тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними, теплокомуненерго матимуть природний газ за вигідною ціною, борги підприємств перед НАК «Нафтогаз» будуть реструктуризовані. Зафіксувати домовленості мав відповідний меморандум, однак його досі не підписали, основна причина – відмова уряду встановити прийнятну ціну на газ для підприємств теплопостачання та реструктуризувати їхні борги за спожитий газ", – зачитав заяву Поліщук. 

Окрім цього, у документі йдеться, що прем’єр-міністр наполягає на тому, що ціна природного газу, який використовують для централізованого постачання, буде ринковою, утім вона у 1,5 рази вища, аніж сьогодні врахована в тарифі на теплову енергію для населення. Різницю між ціною газу та ціною, за якою підприємства теплокомуненерго його купують у «Нафтогазі», мають відшкодовувати територіальні громади.

"Дії уряду призводять до розподілу громадян на категорії, підтримуючи тих, хто використовує індивідуальну систему опалення, і не підтримуючи тих, хто користується централізованим теплопостачанням. Своїми діями Уряд штучно створює глибоку кризу теплозабезпечення як населення, так і соціальної сфери", – сказав Поліщук.

Звернення від міськради доручили підготувати директору департаменту економічної політики Борису Смалю. Він наголосив, що підприємства теплокомуненерго купують газ у монополіста, який формує ціну не згідно ринкових показників, а встановлює її на власний розгляд. Посадовець додав, що ціну на газ на поточний місяць теплокомуненерго дізнаються у третій декаді, однак, за січень й досі невідомо, яка вартість блакитного палива. Таким чином Луцькрада вимагає:

  • затвердити прозору та відкриту для населення методику обрахунку та встановлення цін на постачання сировини для підприємств теплокомуненерго, яка має передбачити тільки прямі виробничі витрати, мінімальний рівень рентабельності та публічне обговорення;
  • у разі прийняття рішення про застосування тарифів на опалення та гаряче водопостачання, які є нижчими від розміру економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво, державний орган, що приймає таке рішення, зобов'язаний відшкодувати з державного бюджету виконавцям/виробникам утворену різницю між розміром тарифів та економічно обгрунтованими витратами на виробництво цих послуг, а не перекладати це відшкодування на місцевий бюджет; орган, який приймає такі рішення, має нести відповідальність за їх наслідки та відшкодувати збитки у повному обсязі протягом поточного фінансового року;
  • визначити єдиний підхід до формування цін на енергоносії без розподілу громадян України на дві категорії : тих, хто використовує їх для власних потреб (в тому числі для індивідуального опалення) та тих, хто користується централізованим теплопостачанням;
  • забезпечити відкритість діяльності нафто-і газовидобувної галузей та спрямування всього обсягу добутого на теренах України природного газу на потреби населення України, у тому числі для підприємств комунальної теплоенергетики. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024