Поділитись:

Поміщається на кінчику пальця: вчені знайшли найменшу у світі ящірку

Середа, 03 лютого 2021, 03:23

Науковці знайшли в дощових лісах Мадагаскару надзвичайно рідкісну та неймовірно крихітну ящірку, що може поміститися на кінчику пальця. Як пише Бабель з посиланням на Live Science, новий вид назвали Brookesia nana – його вперше описали наприкінці січня цього року.

Самець ящірки має близько 13 мм від кінчика морди до клоаки (отвору в тазовій частині рептилій, що використовується одночасно для випорожнення та розмноження). Це найменша рептилія з усіх відомих науці. Самиця трохи крупніша – завдовжки 19 мм, тобто трохи більша за самицю карибського гекона, яка донедавна вважалася найменшою ящіркою.

Науковці дивуються, наскільки крихітними можуть бути органи такого створіння. Але геніталії ящірок досить великі та становлять понад 18% від всього тіла, коли тварини готуються до спарювання. Але Brookesia nana тут не чемпіони – у хамелеонів геніталії можуть сягати 32% тіла.

Учені припускають, що в маленьких ящірок величина геніталій компенсує різницю в розмірах тіл самців і самиць. Але поки вони мають опис лише двох особин, тому робити висновки зарано.

З цієї ж причини науковці не можуть оцінити статус популяцій Brookesia nana та чи перебувають вони під загрозою зникнення. Але з огляду на загрозу знищення дощових лісів Мадагаскару внаслідок господарської діяльності людей, цілком імовірно, що ці ящірки перебувають на межі зникнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів