Поділитись:

На Марсі знайшли сліди кількох льодовикових періодів

П'ятниця, 29 січня 2021, 01:42
На Марсі знайшли сліди кількох льодовикових періодів

Фото ілюстративне

Американські дослідники знайшли на Марсі сліди кількох льодовикового періоду. На думку вчених, їх було від 6 до 20.

Про це пише Суспільне з посиланням на звіт, опублікований у науковому журналі Proceedings of the National Academies of Science (PNAS).

"Ми показали, що так само як і на Землі, кам'яні смуги на Марсі вказують на численні епізоди накопичення льоду і його переміщень", – зазначили у звіті дослідники Колгейтського університету з американського штату Нью-Йорк,

При цьому, як заявляють вчені, льодовики не зникали з поверхні планети протягом 300 мільйонів років і залишаються там досі, вкриті шаром каміння та піску. Для дослідження вчені використали фото 45 льодовиків, зроблені супутником Mars Reconnaissance Orbiter, та підрахували розмір та кількість гірських порід у цих місцях.

Вчені намагалися зрозуміти, чи всі льодовики утворилися під час одного довгого періоду, чи під час кількох окремих. Оскільки льодовикові періоди виникають внаслідок зміщення нахилу осі планети, відповідь на це запитання може сказати вченим, як з часом змінювались орбіта Марса та його клімат, а також те, які породи, гази чи навіть мікроби можуть опинитися в марсіанському льоду. Саме для розв'язання цього питання вчені проаналізували гірські породи на планеті.

Дослідники вивчили розподіл близько 60 тисяч каменів і побачили, що велика частина цих каменів лежить у різних купах, які утворилися в результаті циклів наступу і відступу льоду. На основі цих даних керівник дослідження Джо Леві дійшов висновку, що за останні 300–800 мільйонів років Марс пройшов десь від шести до 20 окремих льодовикових періодів

"Насправді ці валуни розповіли нам іншу історію, адже мало значення не сам їхній розмір, а те як саме вони були згруповані", – зазначив Леві.

Вчений наголосив, що запропонована наукова робота є першим геологічним свідченням того, що відбувалося з орбітою Марсу протягом сотень мільйонів років, оскільки будь-які біомаркери мають залишатися і в льоду.

На Марсі знайшли сліди кількох льодовикових періодів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів