Поділитись:

Через глобальне потепління можуть зникнути альпійські квіти – вчені

Субота, 30 січня 2021, 00:16

Через глобальне потепління та танення льодовиків низка альпійських рослин можуть зникнути, оскільки їх витіснять агресивніші види.

Про це зазначають автори дослідження про різницю впливу відступу льодовиків на різні рослини, опублікованому у науковому виданні Frontiers in Ecology and Evolution, передає Суспільне.

Зокрема у дослідженні наголошуються, що швидкий відступ льодовиків відкриває простір для рослин, які з часом можуть витіснити більш ніжні види. Так, дослідники виявили, що з території чотирьох льодовиків в італійських Альпах протягом 150 років після танення льодовиків зникне 22% видів.

Як пояснив голова дослідження, еколог зі Стенфордського університету доктор Джанальберто Лосапіо, в умовах глобального потепління гірські рослини можуть переміщуватися на більшу висоту. Однак після того, як в Альпах зникнуть льодовики, для них не залишиться місця.

"Я думаю, що ми можемо більш-менш впевнено говорити, що наші результати можуть бути поширені як на інші частини Альп, так і на інші гірські екосистеми, такі як Гімалаї, Каракорум та Анди", – сказав Лосапіо, передає The Guardian.

Він наголосив, що 22% видів рослин, які зникнуть – одна з ключових складових цілих екосистем, і їхнє зникнення спричинить вимирання хижаків, паразитів, травоїдних та комах.

Дослідження Цюрихського університету раніше показали, що альпійські рослини не встигають за зміною клімату, оскільки інвазивні види швидше колонізують вершини гір. Ботаніки, які працюють у високогір'ї Шотландії, також виявили, що найрідкісніші гірські рослини Великобританії відступають вище і замінюються травами, які зазвичай зустрічаються на менших висотах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
08 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023
21 вересня 2023
19 вересня 2023
19 серпня 2023