Поділитись:

Як в Україні проходить реформа харчування військових

Понеділок, 01 лютого 2021, 06:55
Як в Україні проходить реформа харчування військових

У 2015 році Міністерство оборони започаткувало реформу системи харчування армії. Військовим обіцяли власних кухарів, розширене меню і нове обладнання. За 5 років ЗСУ встигли перевести на каталогову систему 70% особового складу, а решта – 252 військові частини — досі харчуються за меню, переважно розробленим ще у 1957 році.

Цьогоріч у Міністерстві вирішили ще удосконалити один з напрямків харчування військових, зокрема оновити кухонне обладнання та розширити асортимент страв для солдатів, - пише "Суспільне".

Що вдалося змінити

Реформа харчування військових від 2015 року передбачала новий формат роботи з постачальниками та оновлене меню. Також були скасовані норми споживання (грами) харчових продуктів, а єдиним обмеженням стали показники калорійності, вартості та наявності обов'язкових страв у меню.

У реформованих військових частинах запровадили каталог з 400 позицій продуктів, зокрема, м’ясо, риба, овочі, фрукти та кисломолочні продукти. Перевести на харчування за каталогом встигли 70% особового складу ЗСУ. Військові можуть вибирати з двох-трьох страв і напоїв. Також з’явилося кухонне обладнання нового зразка, за ним тепер їжу готують штатні кухарі.

"Найбільше курсанти полюбляють хот-доги, гамбургери та піцу. Як свято, то взагалі готуємо їм тортики, солодощі різні, пельмені, вареники, пиріжки, бісквіти", — розповіла Суспільному кухар Одеської військової академії Олена М'ясоєдова.

Решту військових частин - 252 - на харчування за каталогом перевести не встигли, у них залишилась стара система. Вони користуються послугами аутсорсингових компаній, які займаються доставкою продуктів і приготуванням страв. Скласти меню можуть за переліком в 40 найменувань, його розробили 1957-го, а останні зміни вносили 4 роки тому. В день приїзду журналістів Суспільного до одної з таких частин солдатський обід був таким: борщ "український" зі сметаною, сало та пампушки, до рисової каші з м'ясом - салат із моркви. На десерт — компот.

"З 1 січня цього року стартувала нова змінена реформа. Вона повинна вплинути на якість харчування військових", пояснюють в Міністерстві оборони.

Для 252 частин, у яких до 2021-го не змогли ввести штатних кухарів і розширене меню, цього року плануються наступні зміни. Солдатів харчуватимуть нові аутсорсингові компанії, яких за результатами тендерів відбиратиме Міноборони. Повноваження аутсорсу розширяться: постачання продуктами, приготування і прибирання на кухні та у їдальні, а їжу готуватимуть за розширеним меню.

У Міноборони кажуть, що на реформу за каталогом, яку почали запроваджувати з 2015-го, усі частини цього року перевести неможливо.

"Не у всіх їдальнях зробили ремонт, хоч нове кухонне обладнання, закупили. Ще одна перепона — брак військового складу ЗСУ, щоб готували штатні кухарі, треба ще запровадити понад 3 800 нових посад. Для цього необхідно вносити зміни до закону "Про чисельність ЗСУ", це питання Міноборони розглядає. Щоб не було корупції, аутсорсингові компанії ретельно контролюватимуть", - розповів Суспільному заступник міністра оборони Ігор Халімон.

За словами Халімона, контролем харчування займатиметься, як і раніше командир військової частини. Також в Міноборони запевняють, будуть дослухатися до солдатів, волонтерів, громадських організацій: "Коментувати про те, що буде та чи інша компанія на цей час я не готовий. Тому що кажу, що зараз тривають процедури. Є моменти оскарження, є моменти спорів".

Обладнання для приготування страв у тих частинах, які не встигли перевести до 2021 року на нову реформу — державне. Меню складає начальник продовольчої служби, командир частини затверджує і погоджує з фірмою аутсорсу, розповів керівник Рівненського відділення з організації харчування  представник аутсорсингової компанії Олег Ткачук.

“Приготувати можемо не все. Пельменів наліпити на тисячу осіб, будемо казати, ну нереально, ви розумієте", — каже Ткачук.

 Натомість у військових НАТО активно використовуються послуги аутсорсингових компаній. Солдатам доставляється готовий пакет їжі — "сухпайок", розрахований на один прийом. Усього існує 24 різні за харчовим наповненням сухпайки. Їх упаковують в коробки по 12 штук.

Кожна упаковка включає:

  • основну страву (наприклад, спагеті чи рагу з яловичини);
  • гарнір (рис, кукурудзу, картопляне пюре тощо);
  • крекер або хліб;
  • спред (арахісове масло, желе або сирний спред);
  • десерт (печиво або пиріг);
  • цукерки (M&Ms, Skittles або Tootsie Rolls);
  • напій (ізотонічні соки, какао, молочний коктейль, кава, чай);
  • -гострий соус або приправа (в деяких меню);
  • безполуменевий нагрівач (щоб нагріти страву);
  • додатки (ложка, сірники, вершки, цукор, сіль, жувальна гумка, туалетний папір тощо).

Думки експертів

З 1 січня харчування всіх українських військових залишиться за змішаною системою. В держбюджеті на 2021 рік для Міністерства оборони з розподілом "харчові продукти" заплановано 5,2 млрд грн. Натомість у 2020-му закладали 4,84 млрд грн.

"Вони всіх заспокоїли і сказали: "це буде харчування за каталогом". Хлопці, нова система — це ж не харчування за каталогом", — каже екскерівниця проєктного офісу реформ Міністерства оборони Діана Петреня.

Вона вважає, що харчування за змішаною системою нівелює реформу, яку вводили до 2021-го. Каталог запроваджували, щоб поліпшити якість харчування й побороти корупцію. Каже, цей ринок поділили чотири аутсорсингові компанії. І вони залишаються на своїх місцях.

"Просто зараз можна зайти на Prozorro і подивитися — ось просто зараз там є кілька торгів, які ще чекають кваліфікації, але там уже абсолютно зрозуміло, хто виграє", — додала Петреня.

Утім, якщо процес добору компаній контролюватимуть, то змішана система може працювати, вважає керівник організації "Український мілітарний центр" Тарас Чмут.

“Загальний підхід він досить адекватний. Багато країн НАТО користуються подібною системою, коли частина на аутсорсі, частина на своєму забезпечені, а більш просунуті повністю на аутсорсі, і це теж нормально", — зазначив Чмут.

За його словами, співпраця аутсорсингових компаній з військовими частинами заощадить чисельність ЗСУ — під час війни на Сході України, каже, це нагальна потреба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
16 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
14:00
10 квітня 2024
09 квітня 2024