Поділитись:

На ремонт волинських доріг виділили 603 мільйони гривень

Середа, 27 січня 2021, 09:00

На ремонт волинських доріг місцевого значення у 2021 році спрямують 602 млн 799 тис. грн. Так, на сьогодні для Волині в Укравтодорі вже погодили перелік доріг, якій цьогоріч ремонтуватимуть.

Це стало відомо під час наради голови ОДА Юрія Погуляйка з головами територіальних громад області, що відбулась сьогодні, 26 січня 2021 року, – повідомили в ОДА.  

Зокрема, голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко звернувся до очільників тергромад з проханням розпочинати підготовчу роботу, щоби як тільки погода дозволить – приступити до ремонту доріг. Разом із цим, зазначив, що якщо є якісь проблемні питання, то ОДА готова допомогти, аби освоїти усі кошти у повному обсязі.

Адже, як повідомив директор департаменту інфраструктури облдержадміністрації Віктор Довгополюк, освоєння дорожніх коштів у минулому році становило 93,4 %. Загалом планувалося відремонтувати 45 км зазначених доріг, та фактично відремонтували 40,9 км. Так, не встигли завершити до кінця 4 об’єкти із 71.

«І щоби не повторювалась подібна ситуація із року в рік, і в поточному році також, хочемо спланувати роботу в 2021 році так, аби освоїти усі кошти на 100 відсотків. Для цього маємо усе необхідне – перелік доріг уже погоджений в Києві, голова ОДА днями підпише розпорядження, і ви можете вже приступати до виконання функцій розпорядника коштів та замовника робіт. Зокрема в частині проведення тендерних процедур», – повідомив присутнім головам громад Віктор Довгополюк.

Також директор департаменту інфраструктури ОДА відзначив, що із загальної суми на дороги місцевого значення – 20 % (120 млн 559 тис. грн) передбачено саме на комунальні дороги. 

Тож нагадав, що станом на лютий необхідно мати вже готову проектно-кошторисну документацію.

«Щодо документації: є документація чи немає документації, але у вас є чотири місяці (до 1.06), аби виготовити та привести у відповідність ПКД, зробити експертизу, оголосити тендерні процедури. Якщо на 1 червня 2021 року у вас цього всього немає, то будуть внесені зміни до переліку і кошти передамо тим, у кого усе готове. Документацію необхідно роботи на усю дорогу. Для прикладу, якщо це вулиця – від її початку до кінця. Навіть, якщо усі роботи не будуть виконані упродовж одного року, таку роботу необхідно планувати», – наголосив Віктор Довгополюк.

Окрім цього, закцентував увагу на обов’язковості встановлення камер відеоспостереження. На кожному об’єкті необхідно встановити камеру, яка працюватиме у загальнодержавній мережі та буде доступна департаменту інфраструктури ОДА. Опісля ж керівництво ОТГ зможе їх використовувати для безпеки своїх територій.

Також нагадали, що на усі об’єкти необхідні лабораторні заключення. Без заключення лабораторії інженер технічного нагляду не підписуватиме акти виконаних робіт. Адже якість робіт – перш за все. І найголовніше – забезпечити співфінансування ремонту комунальних доріг із місцевих бюджетів.

«У нас на сьогодні є 64 об'єкти, з них – 1 міст через р.Чорногузка, і 1 міст в Торчинський ОТГ по вул. Івана Франка. Загалом у нас заплановано відремонтувати 225 тис. м.кв. комунальних вулиць і доріг. Хотілося би, щоб усіх цифр ми з вами дотрималися, і навіть виконали більше. Адже, сподіваюся, що все таки, усі забезпечать співфінансування на належному рівні», – сказав Віктор Довгополюк, завершуючи про плани на ремонт комунальних доріг у поточному році.

Щодо доріг місцевого значення, що перебувають на балансі Волинської ОДА, то на будівництво, ремонт та реконструкцію доріг спрямують 361 млн грн, на поточний середній ремонт – 30 млн грн, на поточний дрібний та експлуатацію – 90 млн грн. Кошторис в розрізі 30 млн грн піде на ремонт мостів.

Нині ДП «Служба місцевих автомобільних доріг Волинської області» збирає інформацію щодо першочергового ремонту доріг на територіях територіальних громад.

Щодо капітальних видатків, то на сьогодні в області працюють над двома об’єктами – кільце на об’їзній м.Луцьк та світлофор в с.Рованці.

Також у планах згідно переліку здати в експлуатацію 6 мостів та кілька великих об’єктів «Великого будівництва». Зокрема, це дорога «Адамчуки-Світязь-Шацьк», де відремонтують орієнтовно 14 км дороги з освітленням та велодоріжкою;  Кримне – Залюття (протяжність 15 км); дорога від смт Олика до с. Дерно (8 км), дорога протяжністю 6 км від кільця до с. Боратин; та дорога від повороту на Гаразджу до масиву «Дачний» (6 км).

Загалом у планах відремонтувати 88 км місцевих доріг області.

На завершення наради директор департаменту інфраструктури облдержадміністрації повідомив, що є у планах  і залучення кредитних коштів, щоби за можливості відремонтувати більше доріг, і таким чином сформувати план на 2022 рік.

Тож до голів ОТГ прозвучало прохання на кінець поточного року теж напрацювати пропозиції на 2022 рік та підготувати документацію на дороги, що потребуватимуть ремонту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів