Медові традиції Волині: як лісівники доглядають за бджолами (фото, відео)

Вівторок, 30 серпня 2016, 12:00

Волинські лісівники кажуть, що завжди займалися бджільництвом, оскільки їхні пасіки здатні забезпечити екологічно чистий мед та його продукти із липи, акації, різнотрав'я.

Зараз у підприємствах, підвідомчих Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, є 541 бджолосім'я. Пасіки створені практично у кожному лісгоспі. В окремих – по 2-3. Станом на 22 серпня було викачано 2500 кілограмів меду. Сайт новин Волині "Конкурент" на власні очі побачив, як працюють бджоли, перевіривши вулики на території Губинського лісництва.

"Якщо врахувати усі затрати, то рентабельність пасіки максимум 5%, бо це сезонне виробництво, вона дає дохід із травня по вересень, а утримувати потрібно цілий рік", – розповів директор ДП "Володимир-Волинське ЛМГ" Дмитро Войтюк.

Чоловік переконаний, що наявність пасіки формує імідж та авторитет лісівника.

"Наші діди-прадіди цим займалися. Це натуральний продукт, який не порівняти із тим, що на поличках у супермаркетах", – зауважив чоловік.

Читайте також: МЕДОВИЙ БІЗНЕС ПО-ВОЛИНСЬКИ

Молодий бджоляр Олександр розповів, що зараз вже відбувається підготовка до зими, а за сезон вдалося зібрати близько п'яти сотень кілограмів меду.

"По 7-8 із одного вулика", – каже пасічник.

Чоловік жартує, що бджолину сім'ю можна порівняти із професійною бригадою будівельників.

"Якщо на заробітки йде повна компанія: бетоняри, водопровідники, каменярі, то і результати відповідні. Так само і тут, все повинно бути злагоджено", – ділиться Олександр.

Достатньо розповівши про те, що відбувається у вуликах та врятувавши оператора від укусів, пасічник продемонстрував, як відбувається процес медогону.

"Для того, щоб вийшла одна ложка меду, працює 200 бджіл, всього у вулику 50-60 тисяч", – зауважив він.

***

Лісівники переконані, що медовий промисел має великі перспективи, оскільки перевага пасік у лісі не лише в екологічності солодкого продукту, а також і в наявності падьового меду – з ялини та сосни. Ми ж маємо змогу купувати чудовий "цукор", який виготовляється завдяки хорошим традиціям волинських "сторожів" лісу.