Поділитись:

Як правильно збирати березовий сік

Вівторок, 12 березня 2024, 15:16
Як правильно збирати березовий сік

На Волині розпочався сезон заготівлі березового соку-2024.

Про користь напою розповідати немає необхідності – на Поліссі здавна відомі всі секрети про його цілющі властивості, – розповіли у Поліському лісовому офісі.

До речі, лісівники у соцмережах нагадали про правила екологічного збору.

Жителі Рівненщини та Волині можуть збирати березовий сік лише на власних присадибних ділянках. Робити це у лісах, парках чи скверах – заборонено.

Та й сам збір із висаджених власними руками беріз теж має бути розумним. Головне – не нашкодити дереву. Адже за умови неправильної експлуатації воно може просто загинути в результаті.

Збирати сік варто лише із «дорослих» дерев, діаметр стовбура яких уже не менше 20 см. Потім обовʼязково потрібно «залікувати рану» - закривши зроблений отвір деревʼяною пробкою чи воском.

А от щодо збору в держлісфонді є свої правила.

«Для такої заготівлі необхідно мати лісовий квиток. Отримати його можуть як фізичні особи, так і підприємства, які спеціалізуються на зборі та переробці природних продуктів.

Філії Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" - в тому числі. Цього сезону планують зібрати не менше 70 тонн сирцю та переробити понад 50 тонн березового соку», – зазначили у Поліському лісовому офісі.

Нагадаємо: ми дізнавалися, скільки коштує березовий сік у різних містах Волині. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів