Поділитись:

Волинянам пояснили, чому рятувати лебедів від морозу – це не завжди добре

П'ятниця, 15 січня 2021, 17:00
Волинянам пояснили, чому рятувати лебедів від морозу – це не завжди добре

У соцмережах активно ширяться заклики про допомогу птахам, які оселилися на Теремнівських ставках у Луцьку. Мовляв, вдарить мороз, а вони можуть його не пережити. Проте інженер Національного природного парку «Цуманська пуща» Максим Рудік наголошує: найкраща допомога – це не нашкодити.   

У коментарі ІА «Конкурент» Максим розповів, чому рятувати птахів від морозів – це не дуже добре. А також закликав не годувати лебедів хлібом.

«Не треба думати, що лебідь – це як лелека, перелітний птах. Лебеді – це птахи, які давно адаптувалися, аби зимувати. Як все відбувається: наступили морози, озеро вкрило кригою. Лебеді лежать на тій кризі і таким чином економлять свою енергію. Вони відпочивають і бережуть свої калорії», – розповів чоловік.

Люди ж бачать інший бік й одразу викликають рятувальників. Птахів зрушують, відтак ті змушені затрачати калорії, витрачати більше часу на пошук їжі. Тому ні птахів, ні служби турбувати не треба, пояснив Максим Рудік.

«Дійсно, бувають випадки, коли лебеді примерзають до криги. Але вони одиничні. Лебеді – птахи, які звикли до зими, вони не примерзають навіть при доволі низьких температурах», – пояснив чоловік.

Не можна й підгодовувати птахів хлібом, як це полюбляють люди. Борошняні вироби можуть викликати в лебедів проблеми з травленням.

«Я не рекомендував би це робити. Хліб може викликати проблеми з травленням і він не є природною їжею лебедів. Лебеді можуть самі добувати собі їжу. Вони переважно харчуються рослинною їжею», – пояснив він. 

Зі слів Максима Рудніка, можна підгодовувати птахів вареним зерном або ж купувати спеціальний трав’яний корм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів