Поділитись:

Сон і зимові свята: як після них відновити режим

Субота, 09 січня 2021, 06:57

Зимові свята та тривалі вихідні гарний привід для відпочинку і святкувань, але після них іноді буває важко відновити звичний режим сну. У Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) підготували рекомендації поліпшення якості сну, пише Суспільне.

У центрі рекомендують для початку спробувати відновити звичний графік сну за кілька днів до першого робочого дня.

"Пам’ятайте, що варто щодня лягати спати та прокидатися в один і той самий час, навіть у вихідні", – пишуть у ЦГЗ.

За кілька днів до першого робочого дня радять відмовитися від денного сну, або ж дотримуватися режиму, за якого тривалість денного сну не перевищуватиме 45 хвилин.

За шість годин до сну радять уникати вживання кофеїну, зокрема, не пити кави, чаю та більшості газованих напоїв, а також не їсти шоколад. Також рекомендують не зловживати алкоголем і відмовитися від куріння, особливо перед сном.

У Центрі громадського здоров'я радять не вживати важку, гостру, солодку їжу за чотири години до сну. Однак легкий перекус цілком допустимий.

Також у ЦГЗ радять зробити комфортний температурний режим у спальні та регулярно її провітрювати. Перед сном варто забезпечити тишу і зменшити освітленість спальні під час сну. Електронні пристрої радять прибрати зі спальні, зокрема, телевізори, комп’ютери, смартфони, або вимикати їх за 30 хвилин до сну.

"Пам’ятайте, що дорослі мають спати щонайменше сім годин на добу. Ну а декому цього навіть замало: молодь і люди з хронічними недугами потребують дев’яти годин сну. І тільки незначній групі щасливців достатньо спати до шести годин на добу. Це зумовлено генетичними факторами", – йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ зазначають, що крім зовнішніх наслідків, сірого обличчя та синців під очима, недосипання спричиняє загальну млявість, уповільнення реакції, погіршує здатність приймати рішення. Це може призвести до аварії на дорозі, критичних помилок у роботі тощо.

"Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я та інше", – додають у ЦГЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів