Поділитись:

Як робота у нічний час впливає на організм

Четвер, 12 листопада 2020, 00:31
Як робота у нічний час впливає на організм

Дослідження останніх років говорять про те, що працівники нічних змін схильні до набору зайвої ваги та знаходяться у групі підвищеного ризику захворювання на діабет

Науковцям школи медицини з Міссурійського університету вдалося виявити потенційну причину метаболічних змін, які порушують взаємодію між клітинами тіла та біологічним годинником. Про це йдеться на сайті technology. org.

Доктор медицини Девід Гозал та доцент університету Абдельнабі Халіфа обстежили 14 учасників експерименту. Перша половина була призначена на роботу у нічну, а друга – денну зміни. Після того, як учасники пропрацювали три дні, дослідники забирали їхню кров на аналіз кожні 3 години, витягуючи екзосоми з плазми та переносячи їх у клітини, які попередньо не містили цей елемент. Метою було вивчити будь-які потенційні зміни жирових клітин та ключових генів, що впливають на метаболізм. Дослідники виявили, що екзосоми, взяті в учасників нічної зміни, знижують чутливість жирових клітин до інсуліну. Вони також виявили, що ці екзосоми містять спеціалізовані генні регулятори, так звані мікроРНК, які зміщують внутрішній годинник жирових клітин.

«Клітини у людському тілі пристосовуються до змін у режимі сну не так швидко, як переналаштовується біологічний годинник. Отже, коли працівники нічної зміни різко змінюють свою активність з нічних годин на денні, наприклад,  у вихідні, то клітини їхнього тіла продовжують надсилати повідомлення один одному через екзосоми, які «відстають» від біологічного годинника. Це викликає синдром затримки фази сну. Він призводить до  розвитку раку, діабету, серцево-судинних захворювань та інших хвороб», -розповів Гозал.

Він вважає, що використання екзосом, взятих з крові, як маркера синдрому затримки фази сну, може зіграти ключову роль у визначенні методів лікування для запобігання довготривалим ускладненням здоров'я при роботі в нічну зміну.

«Забираючи кров у робітників у різний час доби та досліджуючи екзосоми, ми могли б виявити потенційні зміщення. Це може дати нам багато інформації про те, які працівники найкраще підходять для роботи в нічну зміну. Крім того, це відкриття сприятиме розробці персоналізованих графіків змін, а також генетично орієнтованих терапевтичних підходів для запобігання шкоди здоров’ю при роботі в нічний час», - каже Гозал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів