Поділитись:

Директорка "Ласки" пояснила, чому у Луцьку не варто робити притулок для тварин

Понеділок, 28 грудня 2020, 19:30

У Луцьку набирає розголосу петиція з проханням створити на базі комунального підприємства "Ласка" притулок для собак і котів. 

Станом на вечір 28 грудня її підтримали 93 людини. Ідеться про притулок, який, за ідеєю авторки, має бути тимчасовим місцем перебування тварин до прилаштування. 

Журналісти ІА "Конкурент" зв'язалися із директоркою комунального підприємства Оксаною Богданюк. Вона пояснила, чому ідея притулку у Луцьку не тільки не принесе користі, але і нашкодить тваринам міста. 

"Притулок у Луцьку, що перебуває на міському балансі, як на мене, доволі абсурдна ідея. Це установа, яка безкінечно черпає ресурси міста. У нашої територіальної громади немає ресурсу для утримання усіх безпритульних тварин міста. Ось, наприклад, під Києвом працює притулок "Сіріус". Він розрахований на три тисячі тварин. Місячна потреба притулку на харчі складає 700-800 тисяч гривень, а на ліки - 300-400 тисяч гривень. Тобто, в місяць тільки на тварин потрібно близько мільйона гривень", – пояснює Оксана Богданюк. 

Жінка додає, що притулок сам на себе не заробляє. Це місце, куди гроші тільки вкладають. 

"Це треба організувати простір, набрати штат працівників і платити їм зарплату... Де в бюджеті нашого міста є такі гроші? Минулого року на захищені статті (зарплата, електроенергія, земельний податок) нам виділила міська рада три мільйони гривень. Три мільйони на рік". 

Насторожує очільницю КП "Ласка" і той факт, що лучани можуть сприймати притулок як місце, на яке можна перекласти відповідальність за своїх тварин. 

"Ще одне: а що будуть робити автори петиції, коли вичерпається кількість місць у притулку? А тварини ж будуть прибувати безкінечно. Бо ж люди будуть думати так: навіщо стерилізувати тварин, якщо є притулок? Можна просто приплоди здати...

Там у тій петиції ще є така фраза "дамо шанс цуценятам і кошенятам вижити". Світова статистика свідчить, що гине 90% цуценят, які захворіли на ентерит, і 50% дорослих тварин. Притулки у нашому теперішньому контексті стають розсадниками інфекції. Є відомий факт по тому ж "Сіріусу" київському про одномоментний падіж півтори тисячі собак протягом тижня. Тобто, занесли інфекцію – і півтори тисячі собак одномоментно померли. 

Є ще такий моральний аспект. Що таке притулок в Україні? Зазвичай це кінцева точка призначення тварин. Тобто, тварина проведе все своє життя у клітці - в ізоляції, замкнена від світу у чотирьох стінах, з мінімальними розумовими і фізичними навантаженнями, замкнена у чотирьох стінах. Чи мусить бути тварина приречена на таке життя? Я думаю, що ні". 

Ситуацію з безпритульними тваринами, на думку Оксани Богданюк, можна покращити лише шляхом зменшення популяції тварин у місті. Це те, чим у "Ласці" займаються щоденно. Також на законодавчому рівні варто запровадити обов'язкову реєстрацію всіх власницьких тварин. Обов'язковим зробити і стерилізування всіх власницьких тварин, не призначених для племінного розведення. Забирати тварин з вулиці – далеко не найкраще рішення, вважає очільниця "Ласки". 

"Вуличні собаки – природний бар'єр від входження сказу до міста. Природа не терпить порожнечі, і коли ми забираємо щось одне, на його місце приходить інше. Якщо прибрати з вулиць безпритульну собаку, на її місце прийде собака з прилеглих територій, умовно контактна по сказу...

Зазвичай за ідею притулку ратує дві категорії людей: ті, які прихильно відносяться до тварин, але не розібралися у ситуації, і ті, кому тварини на вулиці просто заважають. Останнім потрібно якось змінити своє ставлення і навчитися співіснувати".

Наразі у "Ласці" на постійному утриманні перебуває зараз 250 тварин. Є ще певна кількість тварин, які перебувають у програмі стерилізації. Вони приїхали на підприємство, і через два-три тижні повернуться у місця відлову. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів