Поділитись:

Як захиститися від шахрайства з банківськими картами?*

П'ятниця, 18 грудня 2020, 12:20
Як захиститися від шахрайства з банківськими картами?*

Оплата інтернет-послуг банківською картою стає для багатьох людей звичною справою. Оскільки кількість онлайн-транзакцій зростає, активізувалися і різні шахраї, які намагаються різними шляхами виманити платіжну інформацію у людей і скористатися їхніми рахунками. Щоб цього не сталося з вами, необхідно дотримуватися кількох ключових правил.

Грамотне розуміння того, які платіжні дані за що відповідають

Якщо з номером картки, ПІН-кодами і датою дії все зрозуміло, то CVV і CVC коди викликають у користувачів чимало запитань. Правда, під цими назвами зазвичай маються на увазі коди CVV2 і CVC2. Справа в тому, що перший варіант (без приставки з цифрою два) «зашитий» в карту - ні користувач, ні шахрай побачити ці цифри не можуть. А ось коди з приставкою «2» - це тризначні цифри, які розташовані на банківській картці зі зворотного боку. Їх використовують для проведення оплати онлайн, на різних сайтах і платіжних сервісах. З цього робимо простий висновок: якщо у шахраїв є номер картки, термін її дії та тризначний код, він цілком може провести операції в багатьох магазинах.

Детальніше про це читайте на сайті https://oplata.com/blog/chto-takoe-cvv-kod-i-cvc-kod-na-bankovskoj-karte - це блог платіжної системи Oplata, в якому є багато корисної інформації про безпеку .

Як уникнути такого небажаного варіанту

В даному випадку стане в нагоді ряд заходів:

  • Ніде не афішувати дані своєї карти. Картку слід зберігати в спеціальному відділенні гаманця або чохлі і діставати тільки в разі потреби.
  • Підключити 3D-Secure. Це додатковий щабель захисту для оплати в інтернеті. Картковий рахунок прив'язується до мобільного телефону і в цьому випадку при оплаті система запитує код, який відправляє на телефон. Тоді навіть тризначний код карти зі зворотнього боку марний, тому що потрібно додаткове підтвердження. Погана новина в тому, що не всі сайти підтримують роботу через 3D-Secure - відсутністю цієї функції грішать навіть деякі великі інтернет-магазини.
  • Поставити ліміт на проведення операцій в інтернеті. Це можна зробити в будь-якому інтернет-банкінгу. Додатково рекомендується заблокувати операції по країнам, в яких ви нічого не купуєте.

Якщо операцій в інтернеті багато, вдалим рішенням буде завести під них окрему карту і просто класти на неї стільки грошей, скільки збираєтеся витратити за раз. І тоді, навіть якщо інформація якимось чином потрапить шахраям, вони все одно не зможуть зняти з рахунку гроші.

Навіть з урахуванням того, що методи злочинців з пошуку даних карт стають все більш тонкими і витонченими, елементарна уважність допомагає користувачам уникнути серйозних проблем і не зіткнутися з обманом.

Надрукувати
мітки:
коментарів