Поділитись:

Вчені досліджують, чому імунотерапія ефективна не для всіх онкопацієнтів

Субота, 05 грудня 2020, 00:30
Вчені досліджують, чому імунотерапія ефективна не для всіх онкопацієнтів

Центр Австралійського фонду дослідження раку проведе дослідження, в ході якого хочуть дослідити, як імунні клітини та молекули рухаються та взаємодіють під поверхнею пухлин та глибоко всередині тканин.

Про це повідомляє ІА «Конкурент» з посиланням на сайт technology.org

Грант Австралійського фонду ракових досліджень (ACRF) у розмірі 3 мільйонів доларів створить спеціальний центр мікроскопії, щоб зобразити „темний простір” раково-імунних взаємодій, що дозволить досягти нових успіхів у дослідженні раку.

Центр Австралійського фонду дослідження раку вирішить головну проблему в лікуванні раку: чому деякі пацієнти реагують на імунотерапію, призначену для озброєння імунної системи проти раку, а інші – ні.

"Рак ховається від імунної системи в дуже складних і динамічних середовищах, які неможливо побачити за допомогою звичайних мікроскопів, – говорить головний дослідник професор Трі Пхан з Інституту Гарван. – Спеціально виготовлені мікроскопи в Центрі Австралійського фонду дослідження раку подолають поточні обмеження і дозволять нам остаточно відповісти на запитання, на які ми раніше не могли звернутися. Наша мета – зробити перспективну терапію раку ще більш ефективною для пацієнтів".

Усунення прогалини в імунотерапії

Імунотерапія значно покращила лікування раку за останні чотири десятиліття і є високоефективною для деяких онкологічних хворих, у тому числі для половини хворих із запущеною меланомою.

Однак імунотерапія ефективна менш ніж у 30% пацієнтів із запущеною лімфомою, раком нирок, сечового міхура та легенів, а для хворих на рак грудей, передміхурової залози та підшлункової залози лікування рідко буває ефективним.

"Щоб імунотерапія була більш ефективною, нам потрібно подолати прогалину в нашому розумінні того, як ракові клітини взаємодіють із своїм місцевим мікросередовищем, щоб адаптуватися до постійно мінливих умов та як вони уникають руйнування імунітету. Ці взаємодії часто короткочасні і відбуваються на сайтах, недоступних для візуалізації за допомогою звичайних мікроскопічних методів", – каже головний дослідник доцент Марина Паїч з Інституту Гарван.

Зображення поза поточними межами

Центр Австралійського фонду дослідження раку дозволить дослідникам бачити всередині пухлини з безпрецедентною часовою та просторовою роздільною здатністю.

"Це перший інтравітальний центр візуалізації, присвячений вивченню взаємодії ракових імунних клітин в природних умовах та на молекулярному рівні. Це дасть нам всебічне уявлення про те, як імунна система може працювати для боротьби з раком", – говорить головний дослідник професор Пол Тімпсон з Інституту Гарван.

Світова співпраця

Центр INCITe, який планується відкрити наступного року, об'єднує міждисциплінарну групу фахівців світового рівня з біології, фізики та техніки раку в Інституті Гарван, Австралійського національного університету, Технологічного університету Сіднея, дослідницький центр Бергхофера, Інституту медичних досліджень імені Гаррі Перкінса, Центр біології раку та Інститут раку Олівії Ньютон-Джон.

Співробітники 23 дослідницьких лабораторій з усієї Австралії отримають доступ до цієї технології через віртуальну мережу для дослідження фундаментальної біології раку, ролі клітин, молекул та генів, що регулюють раково-імунні взаємодії, та нових терапевтичних підходів для підвищення імунітету проти раку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів