Поділитись:

"Популярний зимовий напій може зробити вас розумнішими", - вчені

Неділя, 29 листопада 2020, 00:08
«Популярний зимовий напій може зробити вас розумнішими», - вчені

Какао – це затишний напій, якому надають перевагу довгими зимовими вечорами. Як показало нове дослідження Бірмінгемського університету, це не лише смачно, але й корисно для мозку.

Про це повідомляє ІА "Конкурент" з посиланням на  technology.org

Вчені запросили 18  чоловіків віком 18-40 років взяти участь у дослідженні. Спочатку вони дихали повітрям із концентрацією вуглекислого газу в 100 разів вищою, ніж зазвичай. Це, в свою чергу, спричинило гіперкапнію – збільшення концентрації СО2. Наш організм природним чином реагує на такі зміни, збільшуючи кількість кисню в крові. Вчені вимірювали та спостерігали за цим ефектом за допомогою неінвазивної ближньої інфрачервоної спектроскопії, що дозволило їм відстежувати посилення оксигенації мозку у лобній частці. А потім прийшов час какао.

Учасники зробили ще два таких тести після вживання какао. Одного разу вони пили збагачене флаванолом какао. У какао вже міститься ця речовина, але вчені додали ще більше дозу. Вони виявили, що збагачене какао допомагає мозку підвищувати рівень кисню набагато швидше та більш ефективно. Учасникам також довелося зробити деякі когнітивні тести. Після вживання збагаченого флаванолом какао, вони отримували кращі результати у завданнях із підвищеною складністю. Вони стали більш точними та на 11% швидше впоралися із завданням.

Вже давно відомо, що флаваноли покращують функціонування серцево-судинної системи. Вони можуть допомогти знизити кров'яний тиск, підвищити рівень оксигенації крові (що допомагає у когнітивній діяльності) і навіть покращити витривалість. А втім, це перший випадок, коли вченим вдалося показати, що флаваноли також допомагають у когнітивній діяльності. До речі, не обов’язково пити какао, якщо воно вам не подобається. Зазвичай какао-напої містять багато цукру, який нічим не корисний. Флаваноли  також містяться в яблуках, винограді, чаї, ягодах та деяких інших натуральних продуктах.

Доктор Катаріна Рендейро, провідний автор дослідження, зазначила: «Наші результати показали очевидну користь для учасників, які пили напій, збагачений флаванолом, - але лише тоді, коли завдання ставало досить складним. Ми можемо пов’язати це з нашими результатами щодо поліпшення оксигенації крові – якщо перед вами виникають великі труднощі, мозок потребує підвищений рівень кисню в крові, щоб вирішити цю проблему». Флаваноли особливо корисні при виконанні складних завдань, але вчені також виявили, що деякі люди не відчувають подібних переваг. Це можна пояснити тим, що вони вже є досить кмітливими та налаштованими на роботу.

Це відносно невелике дослідження. Потрібно проводити подальші експерименти з більшою кількістю учасників. А втім, корисно покращувати свій раціон за допомогою флаванолів, оскільки це, швидше за все, покращить вашу кмітливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
15 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024