Поділитись:

НАБУ звинувачує Генпрокурора у захисті топових корупціонерів з оточення Зеленського

Четвер, 03 грудня 2020, 11:35
НАБУ звинувачує Генпрокурора у захисті топових корупціонерів з оточення Зеленського

Національне антикорупційне бюро України звинуватило Офіс Генпрокурора у перешкоджанні притягненню до відповідальності винних у справі щодо заволодіння 81 мільйоном гривень Національної гвардії.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті НАБУ.

Як повідомили антикорупційники, вечері 1 грудня Генеральний прокурор Ірина Венедіктова таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто, всупереч вимогам КПК України, змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні за фактом надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України. Як результат, детективи НАБУ та прокурори САП не змогли у передбачені законом терміни здійснити заплановані слідчі і процесуальні дії, а саме – повідомити про підозру ще одному, вже третьому, ймовірному учаснику вказаного злочину – екстоппосадовцю державної компанії «УкрБуд» – Олегу Татарову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це справа, яка розкрила корупцію в оточенні Зеленського», – Юрій Бутусов про сенсаційні свідчення Микитася

У Національному бюро переконані, що ця ситуація – продовження свідомого тиску на слідство, адже за останні пів року Офіс Генерального прокурора вдається до подібних дій не вперше.

10 вересня 2020 року НАБУ і САП за наявності обґрунтованих доказів скерували до Генерального прокурора проєкт повідомлення про підозру чинному нардепу як ймовірному учаснику злочинної групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень та обов’язків народних депутатів України. Проте Генеральний прокурор із незрозумілих причин підписала підозру тільки 16 вересня. При цьому, зауважень до тексту підозри та викладених у ньому доказів не було, жодні зміни до поданого спочатку документа не вносилися.

Крім того, Офіс Генерального прокурора двічі, на переконання слідства, безпідставно відмовляв Національному бюро у направленні документів для екстрадиції бенефіціарного власника ПАТ «ВіЕйБі Банк», підозрюваного у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту Національного банку для ПАТ «ВіЕйБі Банк» у розмірі 1,2 млрд грн. У червні та серпні 2020 року НАБУ направляло до ОГП той самий пакет документів, а у липні та листопаді цього року отримувало його назад із різними причинами відмов. Усі ці причини об’єднує тільки одне: вони ґрунтуються на довільній та упередженій оцінці доказів, ставлять під сумнів рішення Вищого антикорупційного суду та мають на меті перешкодити здійсненню правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це безпрецедентно!»: Генпрокурор зірвала арешт скандального Татарова

Крім того, у той час, як у справі щодо заволодіння майном Нацгвардії Генеральний прокурор із незрозумілих причин та без попередження змінила прокурорів, у провадженні щодо формули «Роттердам+» прокурора не змінюють. І це попри його неодноразове намагання закрити справу й унеможливити публічний судовий розгляд протиправних дій службових осіб НКРЕКП і представників групи компаній-бенефіціарів. Відповідь на запитання про те, чому залишається виконувати обов’язки процесуальний керівник, який довів свою упередженість, а, відповідно, не зможе забезпечити належне обвинувачення у суді, має, напевно, тільки сама Генеральний прокурор.

Національне бюро продовжує докладати зусиль для притягнення до відповідальності причетних до топкорупції осіб та повернення державі вкрадених ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
08 квітня 2024
02 квітня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
19 лютого 2024
14 лютого 2024
27 січня 2024
11 січня 2024