Поділитись:

Їсти – так, грітися – ні: Супрун розкритикувала гірчичники

Середа, 02 грудня 2020, 14:01
Їсти – так, грітися – ні: Супрун розкритикувала гірчичники

Чи є від гірчичників користь? Ні. Чи безпечні вони? Ні. Чи є кращі способи полегшити свій стан під час хвороби? Безперечно!

На цьому наголошує у фейсбуці ексочільниця МОЗу Уляна Супрун. 

Якщо ґуґлити “історія гірчичників”, то мережа приведе нас аж до часів стародавніх Єгипту, Китаю та Греції. Гірчиця здавна полюбилася людям: і як приправа, і як лікувальний засіб. Кажуть, що на початку першого століття нашої ери грекам прописували гірчичники від усіх можливих недуг, а римляни використовували мелене гірчичне насіння, щоб виготовити мазь від укусів змій та скорпіонів. З кожним новим століттям гірчичники ставали дедалі популярнішими. Наприкінці 19 – початку 20 століття гірчичники стали дуже популярним засобом першої лінії захисту від травм і хвороб, як у лікарів, так і в звичайних людей. Особливо в сільській чи ізольованій місцевості.

Гірчичники переважно були саморобним продуктом і протягом століть їхній рецепт не змінився. Щоб зробити гірчичник вам знадобиться гірчичний порошок, борошно, вода та два клаптики тканини. Змішуєте всі інгредієнти, намащуєте їх на один клаптик тканини і накриваєте іншим. Але у 19 столітті в аптеках почали продавати вже готові гірчичники, які перед використанням достатньо занурити у теплу воду. Зокрема гірчичники стали одним із перших продуктів, які виготовляла компанія Johnson & Johnson. https://bit.ly/3lr0FbE

Чому гірчичники були такими популярними?

Завдяки пекучим властивостям гірчиці люди вважали, що вона може “прогріти” внутрішні органи. Начебто гірчиця допомагає посилити кровообіг й тим самим зменшити біль, запалення чи вилікувати інші неприємні симптоми.

Та річ у тім, що почервоніння шкіри й тепло, які людина відчуває на тих ділянках тіла, де перебуває чи нещодавно був гірчичник, ще не означають, що там щось “прогрівається”. Цього замало, аби посилити кровообіг чи якимось іншим чином втрутитися в роботу внутрішніх органів. Опік на шкірі від гірчичника – це лише опік на шкірі.

Найчастіше гірчичники накладали й накладають на ділянки грудей чи спини, борючись таким чином із захворюваннями дихальних шляхів. Іноді гірчичники кладуть також на ступні ніг чи просто засипають суху гірчицю в шкарпетки, сподіваючись таким чином знову ж таки “прогріти” організм й “вигнати” хворобу. Рідше, але теж застосовують гірчичники при болях у спині й артриті, накладаючи на ділянку тіла, де відчувається біль. Однак все це є марним витрачанням часу та зусиль.

Донині не існує переконливих доказів щодо того, що гірчичники приносять користь. Натомість є низка доказів іншої сторони застосування гірчичників – це опіки.

Насіння гірчиці містить сполуку синігрін – саме вона надає цей пекучий смак, заради якого ми додаємо гірчицю в хотдоги чи холодець. При змішуванні з водою синігрін розпадається і утворює аліл ізотіоціанат. Саме він спричиняє теплі відчуття на шкірі. А також подразнює її, а, якщо залишити його там надовго – спричинює опіки. 

Якщо все ж хочете поставити гірчичник – тримайте його не довше 15 хвилин. Не використовуйте цей засіб для маленьких дітей – в них дуже чутлива шкіра і вони не можуть чітко сказати, що їм боляче. Також гірчичники не можна використовувати, якщо є будь-які пошкодження на шкірі.

Обирайте ті способи лікування застуди й грипу, які дійсно довели свою ефективність. Серед них немає гірчичників. Також там немає розтирання спиртом, дихання над картоплею, чарок з міцними напоями, закутування у різноманітні ковдри, щоб “пропотіти”, свічок з інтерферонами, сиропів від кашлю та антибіотиків.

При застудах або грипі найкращий спосіб допомогти організму – полегшити симптоми. Для деяких людей ці поради можуть означати “нічого не робити” й тому їм кортітиме зробити “хоч щось”. Але повірте, ані гірчичники, ані гори пігулок, ані ударні дози вітаміну С не є кращим вибором, аніж ці прості поради: відпочинок, свіже повітря в домі, здорове харчування, достатнє пиття і жарознижувальні засоби, якщо є висока температура. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів