Поділитись:

Щоб відстрочити або запобігти деменції, треба лікувати слабкість, – вчені

Субота, 14 листопада 2020, 03:23
Щоб відстрочити або запобігти деменції, треба лікувати слабкість, – вчені

За підрахунками, близько 50 мільйонів людей у всьому світі живуть з деменцією, але хто знає реальну кількість – більшість випадків деменції не діагностуються. Зараз вчені з Університету Глазго проаналізували дані 143 215 учасників Великобританії Biobank, щоб побачити, як слабкість корелює з деменцією. Про це пише ІА Конкурент з посиланням на сайт technology.org.

Деменція – це, як правило, загальний віковий спад когнітивних функцій, який є тягарем для пацієнтів та їх сімей. Це невиліковний стан, а також одна з найпоширеніших причин смерті.

Слабкість – це ще одне поширене вікове захворювання, однак у деяких випадках це можна запобігти. Вчені вважають, що швидка діагностика та лікування слабкості можуть дійсно зменшити тягар деменції.

68 500 (47,8%) учасників є слабкими, а 5565 (3,9%) вже були слабкими. Коли вчені стежили за ними протягом 5,4 року, у 726 учасників розвинулась деменція. Вчені з’ясували, що на слабкість та попередню слабкість припадає майже 20% випадків деменції. Вони говорять, що ризик розвитку деменції збільшився на 20% для осіб з попередньою слабкістю та майже вдвічі для тих, хто має слабкість, порівняно з тими, хто не є слабким.

Більшість компонентів слабкості можуть бути незалежно пов’язані з деменцією, але люди з повільною ходою мають найбільший підвищений ризик деменції. Нормально ставати слабшими з віком, але коли це починає відбуватися рано, це привід турбуватися про можливість настання деменції.

Звичайно, деменція вражає і тих людей, які не є слабкими. Однак вчені виявили, що люди, які страждають на слабкість, можуть пережити деменцію на 3,58 роки раніше.У багатьох випадках слабкості можна запобігти, хоча багато людей розглядають її як нормальне явище старіння.

Доктор Карлос Селіс-Моралес, провідний автор дослідження, зазначив:

«Публічні стратегії, спрямовані на поліпшення фізичних можливостей, особливо тих, що стосуються сили м’язів у людей середнього та старшого віку, можуть сприяти зменшенню тягаря слабкості та, як наслідок, зменшити ризик деменції, пов’язаний з слабкістю”.

Це дослідження доповнює думку про те, що близько 40% випадків деменції можна запобігти або відстрочити. Слабкість є основним фактором ризику, і її обмеження може мати вирішальне значення у запобіганні деменції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів