Поділитись:

Порушеннями ходи в середньому віці пов’язане з високим артеріальний тиском в молодості, – дослідження

Вівторок, 17 березня 2020, 03:12
Порушеннями ходи в середньому віці пов’язане з високим артеріальний тиском в молодості, – дослідження

Артеріальна гіпертензія (високий артеріальний тиск) впливає на більшість функцій організму: від артерій до нирок, від зору до статевої функції. Серед людей старшого віку високий артеріальний тиск також пов’язаний із когнітивними розладами внаслідок порушення припливу крові до мозку, а також з інсультами, інфарктами та порушенням рухливості, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Нове дослідження Північно-Західного університету (США) та Тель-Авівського університету (Ізраїль) виявило, що у пацієнтів, які мали відносно високий артеріальний тиск в юності, спостерігалося значне зниження когнітивної функції та порушення ходи у середньому віці (приблизно у 56 років). Протягом 30 років дослідники вимірювали артеріальний тиск, оцінювали ходу та когнітивні функції 191 добровольців, середній вік яких був 24 років.

 «Ми виявили, що згубний вплив підвищеного артеріального тиску на структуру та функції мозку починається ще в молодості. Це свідчить про необхідність заходів щодо профілактики артеріальної гіпертензії у ранньому віці. Ми знаємо, що порушення ходи та когнітивних функцій серед людей старшого віку асоціюються з численними передбачуваними побічними наслідками для здоровя, такими як когнітивні розлади, деменція, загальна слабкість та смерть. Наше дослідження показує, що лікувати артеріальну гіпертензію і мінімізувати майбутні зміни рухливості та когнітивних функцій необхідно набагато раніше, на десятиліття раніше, ніж вважалося до цих пір»,– пояснює один з керівників дослідження, професор ДжеффріХаусдорф.

 

Крім того, дослідження свідчить про те, що саме порушення ходи може бути першим симптомом гіпертонічної травми мозку, а не когнітивні розлади.

«Наш висновок такий: у молодих людей артеріальний тиск має вагоме значення, навіть на рівнях нижче порогу артеріальної гіпертензії. І тому важливо вимірювати та контролювати тиск, щоб зберегти когнітивні функції та рухливість у майбутньому», – підсумовує професор Хаусдорф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів