Як під Луцьком ростуть новорічні ялинки (фото, відео)

Середа, 02 грудня 2020, 20:00

Ялинки, яким щойно виповнився рік, ледь проглядають під густим шаром снігу. Його у Гаразджі цього дня було багато. Лісівники кажуть, що саме у таку пору їх селекційний центр виглядає особливо атмосферно. Зима тут – не тільки сезон зрізання і викопування ялинок для новорічних свят. У цей час лісівники ще заготовляють шишки, з насіння яких через 5-10 років постануть нові хвойні красуні. 

Журналісти ІА "Конкурент" пройшлися засніженими алеями луцького розсадника, аби показати нашим читачам, як ростуть ялинки, котрі вже зовсім скоро опиняться у ваших домівках. 

Просто під парканом селекційного центру уже рядами вишикувалися хвойні красуні у горщиках. Алеї ведуть до численних плантацій, на яких уже не перший рік підростають майже десять сортів хвойних дерев. 

Ялинки, ялиці і сосни тут вирощують з насінини. І поки одні працівники лісгоспу викопують і зрізають дерева до свят, інші збирають шишки. Їх сушать у шишкосушарках, і заготовляють насіння. Згодом, коли у теплицях будуть проростати перші пагінці, їх висадять у ґрунт на одній із плантацій. 

Найпопулярнішим сортом є ялина звичайна, кажуть лісівники. Також попитом користуються ялини колючі – вони бувають блакитними і зеленими. Окрім власне колючості, ці дерева дуже пишні, і тим приваблюють людей. Іграшки на них вішати боляче, зате як гарно вони висять! 

У розсаднику можна також придбати ялицю білу і ялицю одноколірну. Ці дерева зовсім не колючі, але і не дуже пишні. До того ж вони можуть довго протриматися у квартирах, та не осипаються. Одноколірна ялиця трохи схожа на сосну, а її гілки пахнуть хвоєю і цитрусовими. 

Ще можна вибрати сосну. 

Ялинки ростуть довго. Однорічні ледь визирають з-під снігу. Ялинка віком 3-5 років може бути висотою у пів метра або метр. Зазвичай люди обирають трохи вищі. Вік таких ялинок – 8-10-13 років. 

Кожне дерево тут ретельно доглядають. Лісівники сапають, обробляють і підживлюють ґрунт на плантаціях. Коли засуха – ялинки підливають. Працівники обрізають їм гілки, аби зробити якнайкращу форму. До тих, які формою вийшли не зовсім, ставляться так само, як і до інших. Бо навіть якщо ялинка піде "на гілки", все одно вона цінна для лісівників. Адже всі вони виросли на їх очах.  

До того ж запити у покупців сьогодні також дуже різняться. Є люди, які шукають ідеальну ялинку. Рівненьку і пишну. А є ті, кому подобаються незвичайні – ялинки з двома вершечками, з кривим стовбуром, ялинки на один бік. 

За сезон у розсаднику викопують та зрізають сумарно близько 1400 - 1600 дерев. Висаджувати щороку намагаються більше. Ціна ялинки залежить від сорту та висоти. Наприклад, 40 сантиметрів дерева у горщику обійдеться вам у 250 гривень. Кожен сорт має свою ціну. Прайс можна побачити на сайті Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. 

Вже зараз можна обрати собі дерево у горщику, а от зрізані ялинки будуть доступні для покупців тільки з 19 грудня. 

Під густим шаром снігу у Гаразджі під Луцьком ялинки, ялиці і сосни продовжують рости. Вже зовсім скоро на них виблискуватимуть різдвяні вогники та численні іграшки, а під їх пишними гілками ховатимуться святкові подарунки, які принесуть всім радість цієї зими. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: