Поділитись:

Озера під льодовиками можуть збагачувати океани поблизу Антарктики та Гренландії

Неділя, 29 листопада 2020, 01:49
Озера під льодовиками можуть збагачувати океани поблизу Антарктики та Гренландії

Нові дослідження виявили, що вода під льодовиками в Антарктиді та Гренландії впадає в сусідні океани, несучи елементи, які можуть впливати на ріст та процвітання життя в екосистемі.

Про це пише ІА "Конкурент" з посиланням на  technology.org.

Дослідження, опубліковане в науковому журналі  Національної академії наук  США «Proceedings of the National Academy of Sciences», виявило, що підльодовикові озера в Антарктиді та потоки, що виходять  з-під Льодовикового щита Гренландії, містять мікроелементи, включно із залізом, яке здавна вважалося необхідною поживною речовиною для живлення фітопланктону, мікроскопічних морських водоростей, діяльність яких є противагою глобальному потеплінню, оскільки вони поглинають вуглекислий газ з атмосфери.

"Це, мабуть, перша спроба одночасно розглянути всю сукупність поживних речовин та мікроелементів у підльодовикових озерах", - розповідає Беррі Лайонс, співзасновник дослідження та видатний науковий співробітник Університету штату Огайо.

Вченим відомо з 2007 року, що в Антарктиді є озера, які стікають під льодовики. Ці озера є наслідками природних явищ, не спричиненими зміною клімату. Однак  дослідження доводить, що вода, яка міститься в підльодовикових озерах, може впливати на навколишні океани, про що раніше не було відомо.

Щоб зрозуміти вміст озер і проточної води, що утворюється під льодовиками, команди науковців бурили  льодовиковий покрив у Західній Антарктиді, допоки вони не досягнули озера. Потім дослідники взяли проби талої води, що стікала з льодовика Леверетт в Гренландії. Водойма, до якої вони дісталися в Антарктиді – це підльодовикове озеро Мерсер, названо в честь покійного Джона Мерсера, гляціолога штату Огайо та першого старшого наукового співробітника Центру полярних і кліматичних досліджень Берда в штаті Огайо. Озеро знаходиться приблизно в 800 км від Південного полюса; товщина льодовика над ним трохи більше одного кілометра.

Після буріння дослідники за допомогою спеціального обладнання підняли на поверхню зразки води для вимірювання її хімічного та біологічного складу. Науковцями було встановлено, що в стоці води під льодовиками Антарктиди та Гренландії містяться важливі поживні речовини для фітопланктону. Також ці організми є раніше невідомим джерелом, здатним протидіяти парниковим газам, що нагрівають атмосферу Землі.  Дослідження довело, що концентрація хімічних речовин була вищою у воді під крижаними покривами Антарктики, ніж під льодом Гренландії.

За словами Кріса Гарднера, наукового співробітник а Центру Берда  та співавтора дослідження, у Південному океані не вистачає заліза для живлення великих суцвіть фітопланктону. А втім, не виключено, що стік з підльодовикових озер вносить значну кількість заліза, здатного живити фітопланктон, в Південний океан.

«Життєдіяльність фітопланктону в Південному океані обмежена через відсутність заліза», - пояснює Гарднер. – Поява заліза може потенційно спричинити цвітіння фітопланктону, який зможе витіснити вуглекислий газ із повітря та стати перепоною для зміни клімату. Необхідно проводити подальші дослідження, щоб краще вивчити це питання».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів