Поділитись:

Науковці розробили механізм, що доставлятиме ліки прямо до ШКТ

Вівторок, 17 листопада 2020, 01:07
Науковці розробили механізм, що доставлятиме ліки прямо до ШКТ

Натхненні паразитичним хробаком, який встромлює свої гострі зуби в кишечник господаря, дослідники Університету Джона Хопкінса розробили крихітні мікропристрої у формі зірки, які закріплюються на слизовій оболонці кишечника та вприскують ліки в організм.

Про це повідомляє ІА "Конкурент" з посиланням на  technology.org.

За розміром механізм є не більшим ніж пилинка, що дозволяє переносити ліки й поступово вивільняти їх в організм. Пристрій виготовлений з металу та тонкої плівки, що здатен змінювати форму та покритий чутливим до нагрівання парафіновим воском.

Результати дослідження були опубліковані на першій сторінці наукового журналу Science Advances. Досліди фінансувалися програмою масштабованого нановиробництва Національного наукового фонду США.

Поступове або пролонговане вивільнення лікарського засобу – це  мета, до якої медицина прагнула роками. Однак проблема полягає в тому, що ліки часто потрапляють в шлунково-кишковий тракт ще до того, як вони повністю виконали своє завдання – вивільнили ліки.

У  шлунково-кишковому тракті можуть бути розміщені тисячі регенераторів. Коли парафіновий восковий покрив на крихітних механізмах досягає температури тіла, пристрої закриваються автономно й затискаються на стінці кишечника. Це призводить до того, що крихітний шестиконечний механізм  повністю фіксуються й поступово вивільняє корисні дози ліків в організм.

Хершед Купер, керівник програми в Інженерному управлінні NSF, вважає, що метод 3D NISE (3D нановиробництво за допомогою відбитків та деформаційної інженерії), був розроблений дослідниками в процесі виробництва регенераторів. Метод передбачає формування візерунків на тонких плівках та зміну їхніх властивостей в наномасштабі.   

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024