Поділитись:

Допомога на дітей опікунам та піклувальникам: скільки і як отримати

Понеділок, 23 листопада 2020, 13:01

Державні соціальні допомоги займають важливе місце в системі соціального забезпечення населення України. Державна допомога сім’ям з дітьми спрямована на поліпшення матеріального становища та створення умов для належного розвитку прийдешнього покоління. Діти, які залишились без батьківської турботи та піклування, потребують підвищеного рівня соціального захисту, що полягає у наданні додаткових пільг у сфері освіти, охорони здоров’я, наданні державних соціальних допомог.

Про це пише Ковельський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Одним із видів такої допомоги є допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Вона надається громадянам, призначеним опікунами або піклувальниками дітей, які позбавлені батьківського піклування, на підставі рішення про встановлення опіки або піклування.

Варто зазначити, що державна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні. Однак, якщо дитина, яка перебуває на повному державному утриманні, перебуває вдома під час літніх канікул або карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, така допомога призначається та виплачується за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки закладу освіти про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державному утриманні.

Для того, щоб отримати зазначену допомогу, необхідно звернутися із заявою до відповідного органу соціального захисту населення. До заяви необхідно долучити такі документи:

  • копію рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про реєстрацію місця проживання опікуна (піклувальника) та дитини (для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування і які є вихованцями дитячих навчальних закладів, що фінансуються не за рахунок бюджетних коштів, видану органом реєстрації довідку, в якій зазначено статус дитячого навчального закладу та за які кошти він фінансується, а також підтверджено факт перебування в ньому дітей);
  • довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник;
  • медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років, виданий в установленому МОЗ порядку.

Важливим для громадян є те, що у разі неможливості одержання довідки про розмір аліментів від органів державної виконавчої служби, розташованих на тимчасово окупованій території України та в районі проведення антитерористичної операції, державна допомога призначається на підставі письмової заяви опікуна чи піклувальника про одержання (неодержання) аліментів. У разі, коли батьки, місце перебування яких відоме, не сплачують аліменти, орган соціального захисту населення призначає допомогу без урахування їх суми. При цьому зазначений орган протягом десяти днів після подання опікуном чи піклувальником заяви про призначення допомоги повідомляє службі у справах дітей про неодержання опікуном чи піклувальником аліментів.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається на дванадцять місяців.

Розмір зазначеної допомоги становить дві цілих та п’ять десятих розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, – три цілих та п’ять десятих розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Варто пам’ятати, що допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, є власністю дитини, а тому використовуватись вона повинна виключно для задоволення її потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
09:53
22 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024