Поділитись:

Як зупинити раз і назавжди побори в державних школах: пояснення юриста

Субота, 07 листопада 2020, 19:31
Як зупинити раз і назавжди побори в державних школах: пояснення юриста

«Освіторія» зібрала 6 реальних ситуацій із життя, коли батьків просять здавати кошти у школах, – від прохання зробити благодійний внесок у фонд до цькування за нездачу грошей на свято чи роздаткові матеріали. Усі історії про побори розглянула досвічена юристка Новопечерської школи Євгенія Кузнєцова. Вона детально пояснює, якими нормами закону керуватись, щоб ваша відмова здавати гроші була підкріплена безапеляційними аргументами.

Євгенія КузнєцоваЄвгенія Кузнєцова

Ситуація 1

В деяких державних школах досі діють «благодійні фонди». Батьків просять вносити туди оплату за важливі послуги – наприклад, за харчування в групі продовженого дня. Але всі ми розуміємо, що харчування дитини – це аж ніяк не благодійність. Наскільки законна діяльність «благодійних фондів» у школах?

Усім батькам варто пам’ятати, що за законом держава забезпечує безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до установлених стандартів.

Також держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними), посібниками всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Таким чином, держава забезпечує безоплатність освіти, підручників. Закон не передбачає наявності благодійних фондів при школах.

Чи можуть батьки вносити легітимні благодійні внески?

Якщо батьки все ж наполягають на потрібності благодійних внесків – їх можна вносити виключно до спеціально організованих благодійних фондів. Діяльність таких фондів регламентується Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Школа за законом не може бути засновником такого фонду. А тому не може контролювати його роботу чи нести за неї відповідальність.

Натомість заклади освіти, що отримують публічні кошти, а також їхні засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів. Так само заклад освіти має оприлюднити інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога. При цьому має бути зазначена їхня вартість. Окремо мають бути зазначені дані про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Яким шляхом благодійні кошти можуть надходити на рахунок школи?

Благодійні внески мають надходити на спецрахунок школи в районному управлінні освіти. Крім цього, у постанові зазначено, що благодійні внески не можуть замінити плату за надання установами і закладами платних послуг за переліками, визначеними в установленому порядку.

Підсумок простий: благодійні фонди при школах є незаконною діяльністю.

Як створити спеціальний рахунок для оплати харчування в групах продовженого дня?

Якщо батьків просять здати кошти у благодійний фонд на харчування у групі продовженого дня – можна сміливо відмовлятись, це незаконно.

Оплата за харчування під час продовженого дня не може бути віднесена до благодійних внесків. Для оплати такого харчування має бути створений спеціальний рахунок на платні послуги за харчування, а не благодійні внески батьків. Звертатися необхідно до районного управління освіти для вирішення цих питань та проведення перевірки відповідної школи.

Отож, школа повинна створити спеціальний рахунок у районному управлінні освіти. Батьки мають вносити благодійні внески із конкретним призначенням. Школа може використовувати такий фонд лише на визначені батьками цілі. Після надходження благодійного внеску школа вносить зміни до спеціального фонду кошторису за напрямами видатків.

Ситуація 2

«Наша вчителька сказала зареєструватися на сайті для дистанційного навчання. Ми з батьками дізналися, що цей сервіс платний і коштує 180 гривень на рік. Як мені бути, якщо не хочу віддавати гроші за платний сервіс?»

Якщо платформа передбачена навчальною програмою школи, то ця платформа повинна сплачуватися державою, а не батьками. Адже, згідно із законом про освіту, держава забезпечує безоплатність освіти.

Чи мають право вчителі чи шкільна адміністрація просити батьків доплачувати за додаткові підручники і методичні посібники?

Трохи вище ми вже проговорили, що держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками, у тому числі електронними, а також посібниками всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників відповідно до Порядку.

Це положення 21 листопада 2002 року підтверджує рішення Конституційного Суду. Жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає і не може передбачати можливість впровадження в державних чи комунальних закладах загальної середньої освіти програми за умови обов’язкового придбання за кошти батьків відповідних робочих зошитів, підручників чи інших матеріалів.

Ситуація 3

«Добровільно-примусова допомога школі чи класу» – це те, з чим батьки зіштовхуються постійно. Поширена ситуація, коли вони отримують прохання оплатити ремонт класної кімнати, де навчатимуться учні: «Ну а хто, як не ми, може забезпечити нашим дітям достойні умови?» Або в екстреному порядку мають платити за терміновий ремонт. За який кошт забезпечуються комфортні для учнів умови перебування в школі?

Виключно місцева влада відповідає за належні умови в школах, обладнання та ремонти. Будь-які роботи має проводити власник – а це територіальні громади в містах, областях. Ані адміністрація школи, ані вчителі не можуть вимагати від батьків якихось внесків чи прямої участі в ремонті.

Ситуація 4

У класі збирають на подарунок на ювілей класної керівниці, а ще – на святкування для дітей на Новий рік. Батьки одного з учнів не підтримують ініціативи. Які аргументи допоможуть пояснити свою позицію в батьківському чаті, де відмови сприймають агресивно? Ба навіть погрожують: «Ви боржник! Ви хочете розголосу на всю школу? Всі мають бути в рівних умовах. Чим ви особливий»? Яка є управа на жорсткий пресинг?

Платити чи не платити на «подарунки» школи – це ваша добровільна особиста справа. Якщо кошти вимагають у примусовому порядку – це вже справа Кримінального кодексу України.

У випадках жорсткого тиску можете процитувати «прохачам» частину першу статті 368 КК України:

«Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища – карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Якщо на вас і далі чинять тиск, можете сміливо звертатися до органів прокуратури або до поліції.

Ситуація 5

Адміністрація просить батьків здати кошти на охорону школи. Як бути? У державних школах передбачена охорона?

На сьогодні питання охорони шкіл вирішується виключно на рівні керівництва навчальних закладів і батьківських комітетів. Річ у тім, що наказом Міносвіти ще від 6 грудня 2010 року охоронці у штаті шкіл не передбачені. Сторож, правда, там є, але це людина, яка має наглядати за приміщенням, якщо немає сигналізації.

Як правило, у всіх загальноосвітніх школах є спецрахунки, куди батьки можуть перераховувати кошти з позначкою «на охорону навчального закладу». А є школи, які самостійно ведуть бухгалтерський облік, тобто можуть самі закладати в бюджет кошти на охорону.

Тому це питання вирішується в кожній школі індивідуально самим керівництвом школи та батьківським комітетом.

Ситуація 6

У багатьох школах існують доплати вчителям – класному керівнику, вчителям фізкультури, технічним працівникам. Такі доплати теж здійснюють через «благодійні фонди». Сума – від 200 гривень з батьків щомісяця. Як це можна трактувати з юридичної точки зору?

Батьки не зобов’язані щось здавати для школи, та ще й на доплати вчителям, – це заборонено. Благодійність може існувати, але за бажанням батьків та без установлених сум з боку школи чи когось з інших батьків.

Також хочу звернути увагу, що школам і батьківським комітетам фактично заборонено збирати готівку. Адже, згідно із Законом України «Про освіту» (стаття 30), школа зобов’язана щорічно звітувати про фінансові надходження і витрати. Прозвітувати за готівку неможливо. Отже, має бути перерахунок грошей на спецрахунок школи або як крайній випадок – на рахунок благодійної чи громадської організації, якщо така офіційно діє при школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів