Поділитись:

Науковці побачили, як народжується потенційна нейтронна зірка

Понеділок, 23 листопада 2020, 00:30

На іншому кінці Всесвіту величезний сплеск гамма-променів вивільнив за пів секунди більше енергії, ніж Сонце зможе виробити протягом 10-мільярдів років його існування. Вивчивши неймовірно яскравий спалах за допомогою оптичних, рентгенівських, ближніх інфрачервоних та радіохвиль, команда астрофізиків під керівництвом Північно-Західного університету в Еванстоні, Іллінойс, зробили заяву про те, що явище, яке вони спостерігали, може бути потенційним народженням магнітару (нейтронної зорі з надпотужним магнітним полем, – ред.).

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на technology.org .

Дослідники, робота яких частково фінансується Національним науковим фондом США, вважають, що магнітар утворився внаслідок злиття двох нейтронних зірок, що раніше ніколи не фіксувалося. Злиття призвело до утворення блискучої кілонової зірки (ред. – астрономічна подія злиття двох нейтронних зір) – найяскравішої з усіх коли-небудь бачених, чиє світло нарешті досягло Землі. Світло спочатку з'явилося у вигляді спалаху як гамма-випромінювання.

«Коли дві нейтронні зірки зливаються, очікується, що вони утворять важку нейтронну зірку, яка перетвориться в чорну діру протягом мілісекунд або менше», – розповів Вен-Фай Фонг, який керував дослідженням.

Такі дослідження показують, що під час цього короткого спалаху гамма-променів важкий об'єкт вижив. Замість того, щоб перетворитися в чорну діру, він став магнітаром. Це нейтронна зірка, яка швидко обертається та має потужні магнітні поля, поширюючи енергію в навколишнє середовище та створюючи дуже яскраве світіння, що ми могли спостерігати.

Результати дослідження були затверджені науковим виданням The Astrophysical Journal і будуть опубліковані до кінця року. Очікується, що кілонову зірку, яка в 1000 разів яскравіша за класичну нову зорю ( ред. – зоря, світність якої раптово збільшується, а потім поступово зменшується) супроводжуватимуть короткі спалахи гамма-променів. Кілонові зорі, які є наслідком злиття двох унікальних компактних об'єктів, світяться завдяки радіоактивному розпаду важких елементів, вивільнених під час злиття.

«На сьогодні у нас є лише одна підтверджена й добре досліджена кілонова зоря. Це відкриття дає нам можливість дослідити різноманітність кілонових зір та їх залишків», – повідомляє Джилліан Растінежад, співавтор статті..

Ханс Крімм, програмний директор підрозділу астрономії NSF, додав:

«Ця робота безпосередньо стосується Великої ідеї NSF щодо астрофізики й демонструє, наскільки багато результатів можна отримати завдяки поєднанню спостережень з космічних та наземних телескопів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів