Поділитись:

Вікна майбутнього виготовлятимуть з прозорої деревини

Четвер, 19 листопада 2020, 04:10
Вікна майбутнього виготовлятимуть з прозорої деревини

Група дослідників з Лабораторії лісових продуктів «Форест Продактс Лаборатарі» у співпраці з Мерілендським університетом та Університетом Колорадо нещодавно розробили прозорий деревний матеріал, який, за їхніми твердженнями, перевершить скло майже в усіх аспектах.

Як повідомляє сайт technology.org, тип скла, який зараз використовується в будівництві, є не тільки дорогим, але й досить неефективним. Серед недоліків можна назвати те, що тепло виходить назовні в холодні місяці і, навпаки, накопичується всередині приміщення у теплу пору року. Крім того, технологія виробництва скла має суттєві недоліки з точки зору охорони навколишнього середовища.

На щастя, вихід існує. Як повідомляє стаття в англійському науковому журналі Journal of Advanced Functional Materials, поява прозорої деревини може стати одним із найперспективніших матеріалів майбутнього.

Процес виготовлення прозорої деревини передбачає обробку природнього матеріалу, отриманого із швидкозростаючого вальсового дерева, за допомогою хімічного впливу (кислотної ванни кімнатної температури), яка знебарвлює деревину.

Під час наступної стадії виробництва матеріал піддається впливу полівінілового спирту – виду синтетичного, водорозчинного, полімеру. Як результат, деревина стає практично такою ж прозорою, як віконне скло у більшості будинків по всьому світу.

Новий матеріал є легшим, більш довговічним у порівнянні зі склом і здатен витримати сильніші удари завдяки природньому целюлозному та полімерному наповнювачам, що містяться у його структурі.

Масовий перехід на прозору деревину може стати очевидним кроком, враховуючи всі переваги нового матеріалу: його енергоефективність у п'ять разів більша, ніж у звичайного скла, а при виробництві застосовуються переважно або виключно відновлювальні матеріали.

«Еластична, високо прозора деревина, яка є предметом дослідження, може бути використана при виготовленні енергоефективних та екологічних вікон, що матиме екологічні та економічні вигоди», – підсумовують дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
10 січня 2024
29 грудня 2023
21 листопада 2023
30 вересня 2023
20 серпня 2023
29 липня 2023
14 травня 2023
13 березня 2023