Поділитись:

Які компенсації за карантин вихідного дня можуть отримати волинські підприємці

Субота, 14 листопада 2020, 10:30
Які компенсації за карантин вихідного дня можуть отримати волинські підприємці

Ще до запровадження урядом карантину вихідного дня, у Кабінеті Міністрів України анонсували всебічну підтримку малого бізнесу, який найбільше постраждає від введення нового формату локдауну. Таким чином намагалися стримати масові протести підприємців, що сколихнули Україну 11 листопада.

У публічних заявах керівників держави ішлося, зокрема, про поновлення роботи різних програм компенсації збитків. Однак, станом на вечір п'ятниці, 13 листопада, жодних офіційних рішень з цього приводу не приймали. Журналісти ІА "Конкурент" дізнавалися, які компенсації за карантин вихідного дня можуть отримати волинські підприємці. 

Ще зранку 11 листопада на своєму фейсбуці прем'єр Денис Шмигаль визначив, що саме уряд може запропонувати бізнесу:

  • компенсацію частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм виробництва (програма по частковому безробіттю);
  • виплати на дітей для родин підприємців, що діяли навесні цього року;
  • механізм реалізації форс-мажорних обставин через карантин вихідного дня.

Наразі єдиною чинною програмою підтримки малого та середнього бізнесу є допомога з часткового безробіття. Її у нашій області надає Волинський обласний центр зайнятості. Очільник центру Роман Романюк наголосив, що програма не припиняла своєї роботи, і з квітня цього року виплатила 14 200 працівникам. 

Кошти надають роботодавцю, але отримують їх працівники у вигляді зарплатні. Виплачують компенсацію у розмірі 2/3 зарплатні, але не більше, ніж мінімальна заробітна плата. 

Згадані Шмигалем виплати на дітей, кажуть в обласному управлінні соціального захисту, ще не поновили. Їх під час карантину надавали підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування, і належать до першої та другої групи платників єдиного податку. 

Механізм реалізації форс-мажорних обставин через карантин вихідного дня також іще не відомий. У Волинській торгово-промисловій палаті кажуть, що жодних офіційних документів їм не надходило, і поки вони не розуміють механізм і обсяги згаданих вище компенсацій. 

"Те, що підприємці не можуть користуватися приміщеннями у вихідні, може визнаватися форс-мажором. Але навіть якщо є постанова і є форс-мажор, це не означає, що всі під нього потрапляють. У кожному конкретному випадку треба розглядати, як це впливає на діяльність, на можливість користування приміщеннями, які умови договору. Механізму компенсації ще на сьогодні немає. Якщо є потреба, ми всіх консультуємо і розглядаємо заяви", – зазначила юристконсульт Волинської торгово-промислової палати Інна Войло

Нагадаємо, рішенням Кабміну від 11 листопада в Україні запровадили карантин вихідного дня. Це означає, що у вихідні не працюватимуть ТРЦ, спортзали, заклади громадського харчування тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів