Поділитись:

COVID-19: лучанам пояснили, як отримати компенсацію за час ізоляції

П'ятниця, 13 листопада 2020, 14:32

фото ілюстративне 

Фонд соціального страхування України роз'яснив, як отримати компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції. 

У період карантину, крім звичних виплат, Фонд соціального страхування України надає допомогу за додатковими страховими випадками, зокрема, у випадку ізоляції від COVID-19. Право на отримання цієї виплати мають усі застраховані особи, тобто кожен працевлаштований, – повідомили в Луцькій міській раді. 

Така допомога фінансується Фондом у випадку самоізоляції під медичним спостереження або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Винятковою підставою для її нарахування є виданий у встановленому порядку лікарняний листок із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11».

Видача відповідних лікаряних на сьогодні врегульована: МОЗ України спільно із ФССУ проведено селекторну нараду з департаментами (управліннями) охорони здоров’я обласних (міських) держадміністрацій щодо оформлення таких документів.

Крім того, МОЗ рекомендувало закладам охорони здоров’я здійснити заміну попередньо виданих у зв’язку із самоізоляцією довідок на листки непрацездатності. Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до чинних нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний спочатку видається на п’ять днів з наступним продовженням.

Щоб отримати від Фонду допомогу, необхідно передати отриманий листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11» своєму роботодавцю. Своєю чергою роботодавець на підставі отриманого від працівника лікарняного листка оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її Фонду на фінансування. Зробити це можна дистанційно. Докладніше про прийом заяв- розрахунків у період карантину: t.me/socialfund/322.

Розмір допомоги від Фонду за такими лікарняними листками становить 50 % середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачують роботодавцем.

Однак для медичних працівників компенсація втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 здійснюється Фондом у розмірі 100 % середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу. Після того, як роботодавець передасть заяву-розрахунок до Фонду, стежити за станом фінансування можна на телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund. Як дізнатись дату виплати свого лікарняного: t.me/socialfund/348.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів