Поділитись:

Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 11 листопада 2020, 20:00
Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

— Богдане, що таке орбіта Землі?

— Це умовна траєкторія Землі, яка рухається навколо світила, – впевнено відповідає Богдан після закінчення своєї доповіді про зорі нашого Всесвіту. Хлопець готував її для гуртка з астрономії, який після майже півстолітньої перерви відновив свою роботу в обсерваторії луцького Центру науково-технічної творчості. 

Гурток працює з вересня цього року. У його розпорядженні – невелике приміщення з овальним столом, проектор, підручник із астрономії за 11 клас, університетська програма з астрономії. Стіни обвішані зоряними картами, а на столі викладача два глобуси – земний і небесний. Найцікавіше тут – це власне купол обсерваторії із двома телескопами, спрямованими у нескінченні простори Всесвіту. 

У вівторок, 10 листопада, туди, однак, ніхто не підіймався. Погода була похмурою, а отже, зазирнути у космос луцьким школярам цього дня не судилося. Тому вони сидять за овальним столом, вивчають сузір'я і віртуально подорожують на сусідні планети. 

Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

Поки вдалося набрати три групи по 10 дітей. Вони займаються двічі на тиждень. Хтось приходить зранку, а дехто – ввечері. Діти вивчають астрономію упродовж двох повноцінних уроків по 45 хвилин з невеликою перервою. Їх наставник Вадим Костюк розповідає, що перша частина зазвичай теоретична. Під час другого уроку учні вже працюють із телескопом. Вони роздивляються певні ділянки неба, розглядають зорі і галактики, фотографують планети. Красиві чіткі знімки Місяця, далекий нечіткий Марс та марні спроби розгледіти туманність Андромеди. Все це учні звичайних луцьких шкіл роблять на заняттях гуртка. 

Вадим КостюкВадим Костюк

Фото Марсу, яке зробили учніФото Марсу, яке зробили учні

Вадим Костюк – мрійник. Він прийшов сюди, як тільки почув, що обсерваторія у Луцьку відновлює свою роботу. Сам закінчив Одеський національний університет імені Мечникова. Можливість, хай і за невеликі гроші, займатися астрономією, для нього безцінна.

"Коли переїхав у Луцьк, дізнався, що відкривається обсерваторія, я буквально наступного дня сюди прийшов. Хочу в космос. Не те щоб мені тут не подобається (сміється, – авт.)... Але в якомусь відомому фільмі був діалог на кшталт "А що, якщо ти туди прилетиш, а там не буде нічого?", і відповідь була: "А раптом я прилечу, а там все?" Я хочу дізнаватися щось нове. Але для цього потрібно вивчити все, що вже відомо", – говорить він більше до учнів, аніж до себе. 

Це фото Місяця також зробили із телескопів обсерваторіїЦе фото Місяця також зробили із телескопів обсерваторії

Нас оточує нечисленна група його вихованців. На заняття прийшли не всі, але всі слухали розповіді і дивилися в космос дуже уважно. 

На уроках учні працюють із сузір'ями. Вже розрізняють їх за формами та найяскравішими зірками. Можуть розказати про зодіакальні знаки. Цікавим для них є віртуальний планетарій "Стелларіум". Він дає змогу віртуально подорожувати далеко за межі Всесвіту, який луцькі школярі можуть побачити у свої телескопи. Ба навіть більше, вони можуть переміститися на іншу планету і вже звідти дивитися на Землю. Їм це дуже подобається. 

Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

У гуртку займаються діти дуже різного віку. Через це, каже Вадим, йому інколи важко розказати певні речі. Наприклад, аби пояснити деякі формули, доводилося розповідати наймолодшим про дроби і ступені. Питання дітей бувають максимально наївними. Наймолодші хочуть дізнатися, чи є Україна на Сонці. Натомість Вадим питає учнів, чи вірять вони в НЛО.

Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

13-річна Даша активно розпитує, як і куди вступати, що почитати і подивитися, аби стати астронавтом. Вона мріє працювати у NASA і хоче винайти телепорт. Каже: коли винайде – отримає Нобелівську премію. За ці гроші збудує за містом астрономічну станцію, де будуть потужні телескопи. 

Решта вихованців гуртка ще молодші. Ваня цікавиться галактиками, їх незвичайними формами. Він захоплено вивчає те, як утворюються галактики, як притягуються зірки. Може розповісти про різновиди галактик. Вані всього 9 років. 

10-річна Аліса потрапила на гурток випадково. Своє майбутнє дівчинка пов'язувати з астрономією не планує, але на уроці постійно нотує назви найкрасивіших зірок. Каже: їй подобається слухати про них і вивчати таке гарне "небесне небо". 

Учні дуже засмучуються, коли дізнаються, що з телескопами цього дня працювати не будуть. Вони з нетерпінням чекають наступних зустрічей і просять у неба гарної безхмарної погоди, аби нарешті роздивитися туманність Андромеди. 

Гурток мрійників: як у луцькій обсерваторії вивчають астрономію (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024