Поділитись:

Негативний ПЛР-тест не обов'язковий для закриття лікарняного, – Ляшко

Четвер, 05 листопада 2020, 16:50
Негативний ПЛР-тест не обов'язковий для закриття лікарняного, – Ляшко

фото ілюстративне

Негативний результат тесту полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) – НЕ обов'язкова умова для закриття лікарняного після коронавірусної інфекції.  Сімейний лікар може закрити лікарняний без негативного ПЛР-тесту, оцінивши загальний стан пацієнта та тривалість захворювання. 

Про це розповів санітарний лікар Віктор Ляшко, – повідомляє "Українська правда. Життя".

"Велика кількість керівників закладів чомусь не допускає людей на роботу після того, як лікар закрив їм лікарняний. Вони вимагають негативного тесту полімеразної ланцюгової реакції.  Це суперечить чинному законодавству", – наголосив Ляшко.

Зі слів санітарного лікаря, закриття лікарняного може відбуватися з трьох причин, які прописані в стандарті надання медичної допомоги хворим з коронавірусною хворобою. 

  • пройшло 10 днів від першого дня симптомів, впродовж яких три дні були відсутні симптоми;
  • пройшло 10 днів від отримання позитивного результату ПЛР-тесту, впродовж яких три дні були відсутні симптоми;
  • отримав негативний тесту-ПЛР.

Віктор Ляшко просив утриматися від булінгу працівників з цього приводу, оскільки всі три фактори свідчать про те, що людина не може інфікувати інших.

"Всі три факти є рівноцінними, і сімейний лікар визначає, як закрити лікарняний. Тому при закритті лікарняного не повинно бути ніякого булінгу. Ми можемо спокійно приймати людей, які перехворіли, та допускати їх до колективу.  Є науково доведені дані, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та стандарти МОЗ, які свідчать, що в цей період, якщо один із критеріїв дотриманий, то людина не може інфікувати іншу людину", – додав замміністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів