Поділитись:

Будинок на пороховій бочці, або Як врятувати новобудову в Луцьку

Вівторок, 27 жовтня 2020, 09:30

Новобудова, яка розташована в Луцьку за адресою Агатангела Кримського, 8, просіла, там багато років підтоплює підвали. Мешканці в розпачі, адже там, де стіни підмиває вода, фундамент дає тріщини. А будинку лише 12 років.

Це – п’ятиповерхівка, у якій 18 квартир. Як розповіла ІА «Конкурент» мешканка однієї з квартир Оксана, ОСББ тут немає. Уже кілька місяців будинок обслуговує компанія «Місто для людей».

Зі слів жінки, проблема у тому, що вода з дощової каналізації затікала у підвал, з іншого боку будівлі – у приміщення, де розташована електрощитова. Аби вирішити проблему зі щитовою, працівники «Міста для людей» з вулиці закрили щілини цементом у будинку. Хоча таке вирішення проблеми є тимчасовим. А от дощову каналізацію, упевнені мешканці будинку, потрібно було вивести на тротуар, як це зроблено біля самого під'їзду. На разі ж там виритий рівчак, який впирається у тротуар, тому вода буде накопичуватися у ямі. Якщо води буде багато, то вона знову затікатиме у підвал.

Посилилася проблема і з тим, що біля підвалу і дощової каналізації виявили «пустоти»  – земля там дуже просідає. Мешканці будинку вважають, що земля там може провалитися і «потягнути» за собою будинок. Адже вода, яка застоюватиметься у рівчаку, підмиватиме місце, де виявили ті пустоти.

«Ми покликали представника обслуговуючої компанії, аби подивився на проблему, нам повідомили, що вирішити її для нас буде дорого. Ми попросили зробити нам кошторис. Жильці готові були платити, аби провели нам ці роботи. Але ж не в такий спосіб, як оце зроблено», – каже Оксана.

Мешканка будинку Ніна каже, що багато інших проблемних питань мешканці вирішують самостійно.

«Нас обслуговувало «Товариство М.Ж.К.». Через 5-6 років у нас почалися проблеми. Ми побачили, що будинок почав різко осідати. Таке, звичайно, буває з новобудовами. Але у нас виникла страшна проблема: під час навіть невеликих дощів, там, де щитова, почало заливати. Заливало і підвали. Ми писали, їздили, говорили, і представників «М.Ж.К» сюди приводили. Ніби пообіцяли щось зробити, а потім почалися відчіпки: то хтось ніби не проплатив, то ще щось. Але я сіла і за 11 років зробила аудит, порахувала, скільки кожна квартира платила. Наприклад, у мене вийшло до 18 тисяч. А помножте це на 18 квартир. За 200 тисяч будинок можна було огорнути золотою «кайомкою», але не зробити оце. Скільки коштує така робота – 50 тисяч, може, 100? Приїжджали електрики і казали: люди добрі, щось робіть – у вас будинок на пороховій бочці. Вода може залити щитову. Ми не хочемо прокинутися одного ранку і опинитися під землею чи під завалами», – обурюється Ніна.

Електрощитова><span class=Електрощитова

У відповіді на офіційний запит "Міста для людей йдеться": "За адресою м. Луцьк, вул. Агатангела Кримського, 8 існує така проблема, однак вона може бути спричинена саме неправильною побудовою конструктива будинка. Тому “Місто для людей Луцьк” уже звернулися до департаменту житлово комунальної власності і на завтра запланований  огляд будинку разом з комісією ДЖКГ.  Після огляду комісія визначить, як саме буде вирішена дана проблема та хто цим питанням буде займатися".  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів