Поділитись:

Золотиста одногривнева монета залишається в обігу, як 10 та 50 копійок, – НБУ

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 21:02

У жовтні до Національного банку часто зверталися громадяни з питанням, чи залишається в обігу золотиста одногривнева монета. 

Громадяни скаржилися на прикрі випадки, коли вони не змогли заплатити за товари чи послуги через те, що нібито Національний банк вилучив з обігу одногривневу золотисту монету. Національний банк відповідально заявляє – це не так, – повідомили в пресслужбі регулятора. 

Усі золотисті одногривневі монети є законним засобом платежу.  Ними можна вільно розрахуватися на території всієї України. У магазинах, у банках, у транспорті, в закладах громадського харчування та побуту тощо. Їх зобов’язані приймати для розрахунків усюди та усі в нашій державі – продавці, касири, водії маршруток. 

Крім того, монети номіналом 10 і 50 копійок теж залишаються дійсним платіжним засобом. Усі суб’єкти господарювання повинні приймати їх під час готівкових розрахунків.

Цьогоріч Національний банк вилучив з обігу лише монети номіналом 25 копійок.  Їх можна обміняти упродовж наступного року у відділеннях усіх банків. А потім упродовж ще двох років – у НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ), адреси їх відділень розміщено на сторінці офіційного Інтернет-представництва НБУ: https://bank.gov.ua/ua/uah/authoriz-bank).

Обмін має здійснюватися безкоштовно та без обмежень. У разі відмови банків приймати для обміну монети 25 копійок громадяни можуть звертатися зі скаргами до Національного банку. Усі факти Національний банк ретельно перевірятиме та реагуватиме на них. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів