Поділитись:

Лише в 3% випадків пухлина є злоякісною: волинські мамологи закликали жінок не боятися оглядів грудей

Вівторок, 20 жовтня 2020, 13:37
Лише в 3% випадків пухлина є злоякісною: волинські мамологи закликали жінок не боятися оглядів грудей

Круглий стіл з фахівцями-онкологами та фахівцями Волинського ОЦГЗ відбувся сьогодні, 20 жовтня, до  Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Про це інформує Центр громадського здоров’я у Волинській області.

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок, хоча хворіють ним також і чоловіки. За даними Національного канцер-реєстру, минулого року діагноз раку молочної залози встановили у 14 170 українців: 14 057 жінок та 113 чоловіків. Кожного тижня близько 110 українців помирає від раку молочної залози.

Описано близько 80 факторів ризику, що здатні викликати передрак та рак молочної залози (РМЗ), розповів Володимир Федорчук, лікар хірург-онколог, завідувач онкохірургічного відділення № 2 КП «Волинський обласний медичний центр онкології».

До них належать:

– стать (співвідношення жінок і чоловіків, що захворіли становить 135:1)

– вік (найчастіше раком молочної залози хворіють у віці 45-65 років (більше 50%), лише 10% пацієнток – молодші 30 років);

– мастопатія (ризик зростає у понад 3 рази при атиповій проліферації епітелію);

– генетичний фактор (спадкова схильність до РМЗ добре відома, однак лише у 10-20% хворих можна говорити про сімейний РМЗ і лише 5% випадків генетично обумовлені);

потенційний ризик захворіти РМЗ збільшується в 2 рази, якщо були випадки захворювання по материнській лінії.

– алкоголь безсумнівний фактор ризику.

Вживання алкоголю в дозі 50 мл щоденно збільшує ризик захворіти раком молочної залози в 1,4-1,7 рази, особливо при обтяженому сімейному анамнезі.

На жаль, одна з причин, чому жінки не відвідують лікаря-мамолога – страх. Але насправді, лише в 3% випадків пухлина є злоякісною, в 8% – це доброякісне утворення, в решті випадків – варіант норми або різні форми дифузної мастопатії.

Керівник Волинського ОЦГЗ зауважив на важливості проведення санітарно-освітньої роботи щодо здорового способу життя, як одного з важливих аспектів попередження онкологічних захворювань.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів