Поділитись:

Хто – на піку, а хто «спить»: проаналізували волинські політичні бренди

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 15:30
Хто – на піку, а хто «спить»: проаналізували волинські політичні бренди

Відомий луцький маркетолог Микола Жичук проаналізував місцеві політичні бренди з огляду на концепцію життєвого циклу товару.

Результат опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.  

"Кожен бренд, зокрема й політичний, як і кожна людина, переживає певні етапи розвитку: починаючи з моменту виходу на ринок і закінчуючи його відходом", – написав він. 

Відповідно до аналізу, на етапі росту перебувають Громадянський рух «СВІДОМІ», «Голос» і «Сила і Честь». «За майбутнє» – на піку популярності, а решта – на етапі спаду. 

Громадянський рух «Свідомі» – бренд перебуває на етапі росту. Грамотний вивід на ринок, залучення усіх небайдужих в команду та проведення праймеріз, багато реалізованих ініціатив, старт з формату громадської організації, «партизанські» методи просування, диференціація – єдина місцева команда, «незашкварна» кандидатка в мери, концентрація зусиль в одній локації, професіоналізм у політичному менеджменті. У перспективі точками росту будуть поширення бренду на інші регіони, представництво в органах влади інших рівнів. Загроза – обмежений ресурс, порівняно з загальнонаціональними проєктами.

Слуга народу – найрейтинговіший в межах країни національний бренд, який помітно просів на «місцевому ринку». Етап – зрілість з тенденцією до спаду. Фактор росту – рейтинг президента. Бренд отримав би найбільший результат, якщо б місцеві вибори були проведені восени минулого року. За рахунок розконцентрації для операційної роботи бренду на території усієї країни в локальних діях бренду відсутня системність. Комунікації від різних джерел в межах проєкту часто суперечать між собою. Відповідно до соціології такої локації, програє як національним, так і локальним брендам.

За майбутнє – політичний бренд, для якого Волинь є базовою територією. Перебуває на піку популярності. Залежно від подальших кроків може як продовжити перебувати в стадії «зрілості» і «добирати» політичні бали, так і «скочуватися» вниз, втрачаючи популярність. Проєкт успішний за рахунок величезного ресурсу, ефективного менеджменту та маркетингу, високого знання бренду, широкого охоплення, реалізованих проєктів, відомих «облич» бренду, реалізованих соціальних та громадських проєктів, залучення лідерів думок, адміністративного ресурсу. Через сучасні позиції піддається серйозним інформаційним атакам. Обрав стратегію захисту своєї частки ринку з протидією найнебезпечнішим конкурентам.

Європейська солідарність – національний бренд з хорошим позиціями в Західному регіоні. «Ідейні» прихильники становлять ядро цільової аудиторії. Пік популярності пройшов під час каденції Петра Порошенка, отримання томосу і безвізу. Як у в усіх національних проєктах, концентрація зусиль спрямована не на Волинь. На місцевому рівні серед представників бренду спостерігається «перетягування ковдри». Додають бренду місцеві обличчя, які давно в політиці. Нестандартні методи просування під час місцевої кампанії.

БЮТ – національний бренд, що будує стратегію на образі яскравого лідера. Стійке «ядро» підтримки, яке поступово зменшується. Бренд на етапі спаду. На цьому етапі обрав стратегію захисту власної долі ринку. Апелює до прихильників, використовуючи традиційні, часто низькоефективні методи. Проєкт не добере голоси через важко перенесеної коронавірусної хвороби лідера і як наслідок – оптимізація передвиборчого туру. Зокрема, й на Волинь.

Голос – бренд був непогано виведений на ринок, але за рахунок демаршу лідера партії на етапі росту стагнував. Наразі перебуває в «точці Шредінгера» – вибори покажуть подальший вектор розвитку. Апелює до певного набору цінностей, в команду набирає ефективних «незашкварних» гравців. Дуже прикро, якщо бренд не пройде виборчий бар’єр у 5 %, і голоси його прихильників, відповідно до чинного законодавства, будуть розподілені серед переможців.

Свобода – «ідейний» бренд з хорошим позиціями на Заході України. Балансує на межі 5 % бар’єру проходження. Пік популярності бренду давно в минулому. Апелює до  націоналістичних цінностей. Наразі з перемінним успіхом захищає ринкову позицію. При відсутності точок росту та ребрендингу зникне з політичної карти регіону.

Радикальна партія Ляшка – бренд на етапі кардинального спаду внизу кривої життєвого циклу бренду. Рецептуру оздоровлення бренду з сучасним політичним продуктом в сучасному контексті вже навряд чи можливо знайти. 

Народний рух України – древній політичний бренд колись із сильними позиціями в регіоні. Наразі пперебуває у стадії спаду. Потребує кардинального оновлення, зміни комунікаційної системи, розширення ядра цільової аудиторії, орієнтації на молодь. Незважаючи на дії для посилення позиції бренду в передвиборчий період, проєкт навряд чи подолає 5 % прохідний бар’єр, а голоси прихильників будуть розподілені серед переможців.

Сила і честь – порівняно новий політичний бренд на ринку. Перебуває на стадії «виходу товару на ринок». Слабко представлений на локальному рівні. Майже відсутня маркетингова комунікація. Проєкт «виїжджає» на медійному ресурсі Дмитра Гордона. Орієнтується на консервативну старшу аудиторію. Апелює до прихильників «сильної руки».

Наш край – бренд пішов на спад відразу після виходу на ринок. 

Екопартія Берези/Принципові – бренд-камікадзе. Для схожих задач, наприклад, були створені віртуальні бренди мобільних операторів "Екотел" від МТС чи "Мобілич" від Київстар. Відкусили свою долю бренду в конкурента – і зникли. 

Пропозиція – бренд на етапі виводу на ринок. Інвестиції в зовнішню рекламу для «тизерного» просування. Для цього бренду вибори 2020 – MVP – тестування мінімально життєздатного продукту. Ймовірно, показовим регіоном для збору результатів буде Харківщина. 

Перемога Пальчевського – бренд перебуває на етапі виводу на ринок. У просування «заряджений» великий грошовий ресурс. Бренд сконцентрований на столичному регіоні, Волинь «зачепить» рикошетом по остаточному принципу. Ймовірно, перспектив для росту в регіоні немає.

Аграрна партія – бренд давно на спаді і потребує кардинальних змін. Щось типу політичного «чемодана без ручки»: важко тягти і шкода викинути.

ОПЗЖ – бренд на етапі спаду. Цільова аудиторія старіє і помирає. За кількістю прихильників бренду, що підтримають цей проєкт на місцевих виборах, можна рахувати «сплячих» агентів кремля в нашому регіоні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів