Поділитись:

Прецедент: багатоповерхівку в Струмівці майже звели, а суд визнав документацію незаконною

Четвер, 15 жовтня 2020, 16:20
Прецедент: багатоповерхівку в Струмівці майже звели, а суд визнав документацію незаконною

Верховний Суд України постановив скасувати та визнати незаконним підстави будівництва багатоквартирного будинку у селі Струмівка Луцького району.

Власне, було два позови: до Підгайцівської сільської ради та до неї, Луцької РДА, управління Держгеокадастру в області щодо забудови. В обидвох випадках касацію виграв позивач.

Справа почалася ще у 2016 році. Тоді влітку Підгайцівська сільська рада ухвалила два рішення: «Про затвердження детального плану території» та «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (цільове призначення якої змінюється)».

На основі цього восени 2016 року сектор містобудування та архітектури Луцької районної державної адміністрації Волинської області видав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. А у 2017 році забудовник почав зводити багатоквартирний будинок.

Фото будівництва, датоване 2017 рокомФото будівництва, датоване 2017 роком
Автор фото:volynpost.com

Але таке сусідство викликало питання у місцевих мешканців. Тож жителька села Струмівка Мирослава Денисюк вирішила з’ясовувати законність будівництва через суд і через три роки баталій Феміда остаточно стала на її бік.

Спочатку Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов, в якому визнано протиправними та скасовано рішення Підгайцівської сільської ради, також скасовано містобудівні умови та обмеження. Суд виходив з того, що не були проведені громадські слухання щодо детального плану території під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Це позбавило позивача права на участь в обговоренні та прийнятті відповідних рішень. Детальний план території – це містобудівна документація, що визначає планувальну організацію та розвиток території. А містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки – це документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об`єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Але на це рішення була апеляція, яку Львівський апеляційний адміністративний суд задовольнив.

Він виходив з того, що законодавством встановлений певний перелік осіб, які вправі подавати пропозиції до проектів містобудівної документації. І наче б то позивач не входить до переліку цих осіб. Оскільки її земельна ділянка розташована через дорогу від землі, на якій зводився новий будинок. Тобто території розділені землями загального користування, а отже не є суміжними.

Та з цим рішенням Мирослава Денисюк була не згодна і пішла до касаційного розгляду. Основним аргументом позивача було те, що сільська рада не провела громадських слухань щодо затвердження детального плану території, хоча мала би. А відповідно усі подальші рішення, які стали можливими після ухвалення цього – є незаконними, адже не дотримана процедура.

Суд встановив, що справді мали би громадські слухання відбутися. І затвердження на місцевому рівні детальних планів територій без проведення громадських слухань щодо проектів такої документації забороняється. Також суд дійшов до висновку, що позивачка має право звертатися до суду.

Попри це, кажуть місцеві мешканці, у серпні 2020 повністю відновлено будівельні роботи на ділянці.

Сторона захисту каже, що функція з дотримання за законністю будівництва лягала на Державну архітектурну будівельну інспекцію. Але вона нині перебуває у стані реорганізації. Це ж підтвердили у вже колишньому держархбудконтролю області. Вони поки що просто не мають повноважень контролювати будівництво, а нова структура – державна інспекція містобудування на місцях ще не створена. У Луцькій РДА, де видавали скасовані судом містобудівні умов, відповіли «Конкуренту», що до повноважень їх структурних підрозділів функції нагляду за законністю будівництва не входять. Чи можуть вплинути на ситуацію у Підгайцівській ОТГ – відповіді не вдалося отримати, оскільки тут не так і відповіли на лист.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024