Поділитись:

У Луцьку патрульні оштрафували чоловіка на парковці за «п'яне сидіння» (відео)

Вівторок, 23 квітня 2024, 11:38
У Луцьку патрульні оштрафували чоловіка на парковці за «п'яне сидіння» (відео)

У Луцьку патрульні під'їхали до припаркованого авто, щоб «познайомитись» з водієм й оштрафували його за п'яне кермування. Суд водія виправдав.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

На кадрах з відеокамери, які розглядали під час судового засідання, видно, як правоохоронці їздять містом, потім різко розвертаються й під'їжджають до припаркованого автомобіля та підходять до нього. Далі просять показати паспорт у водія:

Водій: Навіщо?

Поліціянт: Познайомитися.

Водій: Я порушив?

Поліціянт: Ви нічого не порушили. Діє в нас закон про воєнний стан. Документ, що посвідчує вашу особу, будь ласка. О, спілкуюся з серйозним чоловіком і не знаю з ким, Іванович.

Чоловік спілкується з правоохоронцямиЧоловік спілкується з правоохоронцями

Далі ж правоохоронці кажуть чоловікові сідати в машину. Будуть перевіряти його у базі даних.

Водій: Хлопці, я щось порушив? Дозвольте мені піти, у мене справи є.

Поліціянт: Чого ви переживаєте?

Водій: Нє, ну поліція...

Поліціянт: Ми вас забрати, вкрасти, побити вас, що ми маємо зробити?

Водій: Чого ви до мене кричите?

Інший поліціянт: Не кричи до Івановича.

Інший поліціянт: Іванович, я дам пораду. Знаєте яку? Хто багато говорить – сам собі шкодить.

Водій: Що я зробив?

Водій, яку виписали постанову за п'яне водінняВодій, яку виписали постанову за п'яне водіння

Вартові закону пропонують чоловікові пройти алкотест драгер, бо від нього відчули запах алкоголю:

Поліціянт: Ви їхали, ми за вами розвернулися. Причина зупинки була проста: Закон України про заходи правового режиму воєнного стану. Відчув запах алкоголю. Тепер у мене до вас претензія як до водія. Точніше не претензія, а прохання, вимога поліцейського пройти огляд на стан сп'яніння.

Чоловік погодився пройти тест. Драгер показав 0,37 проміле. Згодом водій запропонував службовцям «домовитись», але ті попередили – за це є покарання.

Водій: Я ж не їхав.

Поліціянт: Я ж не кажу, що ви їхали. Іванович, у мене просте питання. Ви з тестом згідні?

Водій: А чого ви мені його давали? Я ж не їхав.

Інший поліціянт: Дивіться. Якщо ви не їхали, підете в суд і скажете: «Я не їхав, я не вживав, то не я і.т.д і.т.п». Що хочете робіть. Ми у цій ситуації рішення не приймаємо, приймає суд.

У поясненні поліцейський написав, що їм повідомили про цього громадянина і вони зупинили його машину. Але інформації про «заявника» немає, як і немає нічого про підставу зупинки «воєнний стан». Суддя Віталій Ковтуненко поцікавився, чи зупиняли його правоохоронці. Бо ж у своїх документах ті зазначили: «Згідно з п. 3 ст. 35 закону про національну поліцію, було зупинено...». Водій повідомив, що зупинки не було.

Ба більше, як зауважив Ковтуненко, стаття закону, на яку посилалися поліцейські каже: «Поліцейський може зупинити транспортний засім у разі, якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди». Але такої, каже водій, не було та й машину нікому не передавав у користування.

Суддя Віталій Ковтуненко: Чи повідомили, яке правопорушення ви вчинили, що стало підставою для зупинки транспортного засобу?

Водій: Теж ні. Документи перевірити...

Суддя Віталій Ковтуненко: Підстава – перевірити документи, так?

Водій: Паспорт.

Суддя Віталій Ковтуненко: Дивимося уважно те, що вони нам надали. Чи був факт керування транспортним засобом, де поліцейські вас зупиняли, зупинили?

Водій: Ні. не було

Суддя Віталій Ковтуненко: Зрозуміло. Суд приймає рішення про закриття провадження.

Віталій КовтуненкоВіталій Ковтуненко

Суддя Віталій Ковтуненко побачив порушення процедури правоохоронцями.

«У зв'язку з відсутністю складу та події. Також суд вам роз'яснює, що, відповідно до практики Європейського суду, особа вважається у стані алкогольного сп'яніння, якщо результат перевищує 0,50. І у нас практика Європейського суду має перевагу над національним законодавством. Але в такому випадку порушена процедура і ми закриваємо», – повідомив Віталій Ковтуненко.

Суддя нагадує: чоловік має право оскаржити рішення, раптом він захоче подати апеляцію.

Нагадаємо: У центрі Луцька стався конфлікт між водієм легковика та інспекторкою мунварти, яка сфотографувала його автівку. Чоловік уже «знайшовся» та просто перепросив у працівниці департаменту мунварти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів