Луцький лікар розповів, як призупинити розвиток геморою

Неділя, 11 жовтня 2020, 18:30

Проктолог Волинської обласної клінічної лікарні Микола Карабан вважає, що запобігти геморою неможливо, тому що це в більшості спадкова хвороба. Однак, можна зменшити його розвиток, пише “Район. Медицина”.

“Зменшити його розвиток можна зміною способу життя: більше рухатися, займатися вправами. На жаль, люди не звикли їсти овочі, фрукти, зелень, а це має велике значення, оскільки кишка повинна очищатися. Ще важливо вживати багато рідини – 4% від маси тіла. Найкраще 35% калоражу і об'єму їжі вживати на сніданок, на обід – 40%, а ввечері – 25% легкої їжі. Таке харчування корисне не тільки для кишківника”, - зазначає лікар.

Він каже, що геморой – це проблема віку, має і спадковий, і набутий характер через сидячий спосіб життя, важкі фізичні вправи, тужіння при дефекації та сите харчування.

“Сам геморой – це по суті кровотеча. У жінок провокацією можуть бути закрепи і вагітність, а в чоловіків – важкі фізичні навантаження, прийом гострої їжі, а також алкоголю”, - пояснює медик.

Він радить при кровотечах, болях у відхіднику та прямій кишці, животі, проносах, закрепах чи чергуваннях цих симптомів звертатися до лікаря та не соромитися.

Для тих, у кого підтверджений діагноз, варто перестати вживати алкоголь. Також обмежити споживання картоплі, білого рису, борошняних виробів. Натомість додати овочів, фруктів та достатньо пити води.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: