Поділитись:

В Україні винайшли пристрій для виявлення посттравматичного синдрому

Четвер, 08 жовтня 2020, 00:37
В Україні винайшли пристрій для виявлення посттравматичного синдрому

Команда українських психологів та офтальмологів розробила  новий спосіб  виявлення  посттравматичного стресового розладу.

Про це на спільній конференції заявили генерал-майор Збройних сил України, доктор технічних наук, професор Юрій Даник, лікарка-офтальмолог Олександра Зборовська, а також представники Національної академії медичних наук України, -  повідомляє "Суспільне".

"Не менше 90% військових, які були в зоні АТО, ООС, страждають на ПТСР. Завдяки цій розробці ми зможемо запобігати розвитку ПТСР, діагностувати та вчасно надати допомогу, зменшити кількість людей, які страждають на посттравматичний синдром", – зазначила Олександра Зборовська.

Нова розробка вже запатентована і частково запроваджена у військовому клінічному шпиталі Києва.

Розробка українських медиків використовує метод програмно-апаратної діагностики, що дозволить виявити вплив стресу та його наслідки для людини. Тестування можна провести за пів години: людина сідає навпроти апарата, що фіксує її реакцію на звуки, роздратування, колір, фігури. Після аналізу розміру зіниць ока, зафіксованих пристроєм, медики роблять висновки, чи є у пацієнта ознаки ПТСР.

Дослідження і розробка проводилися на базі Інституту Філатова, тепер ініціатори подали заявку в РНБО, аби проєкт розглянули для масштабного застосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024