Поділитись:

1 мільйон євро на бізнес: ЄБРР шукає проекти на Волині

П'ятниця, 12 серпня 2016, 17:00
1 мільйон євро на бізнес: ЄБРР шукає проекти на Волині

У Луцьку відбулася бізнес-зустріч з представником Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Романом Пилипів та керівниками малого та середнього бізнесу.

Темами для обговорення стали гранти ЄБРР для малого та середнього бізнесу: як їх отримати, а також який внесок робить банк у розвиток малого та середнього бізнесу в Україні.

Організувала подію компанія Smart People.

В Україні з малим та середнім бізнесом банк почав працювати у 2010 році за чотирьма напрямками:

  • залучення українських консультантів для вирішення потреб малого та середнього бізнесу (в таких проектах банк відшкодовує від 50% до 75% від чистої вартості консалтингового проекту);
  • залучення міжнародних експертів;
  • фінансування малого та середнього бізнесу;
  • розвиток ринку консалтингових послуг.

Пряме фінансування малого та середнього бізнесу від ЄБРР починається від 1 мільйону євро та надається лише у валюті

Упродовж 6 років підтримки малого та середнього бізнесу в Україні банком було здійснено майже 600 проектів як з українськими, так і з міжнародними консультантами.

"Офіси банку розташовані в Києві та Львові. Ми не підтримуємо підприємства, які працюють у військово-промисловому комплексі, алкогольній індустрії, гральному бізнесі. Найчастіше до нас звертаються харчовики, торгівля, будівництво, важка промисловість. Структура звернень різноманітна", – розповів представник ЄБРР групи фінансування МСБ в Україні Роман Пилипів.

Роман ПилипівРоман Пилипів

Спікер зазначив, що найчастіше представники малого та середнього бізнесу в Україні звертаються до банку за такими типами консалтингу:

  • система управління якості;
  • ІТ-проекти;
  • маркетинг (а також створення інтернет-магазину);

За 2015 рік за допомогою ЄБРР в Україні реалізовано майже 130 проектів. Банк, в рамках надання грантів для малого та середнього бізнесу, не підтримує проекти з юридичного консалтингу, з питань оподаткування та з питань фінансового аудиту.

1 мільйон євро на бізнес: ЄБРР шукає проекти на Волині

"Консультанти – це не працівники нашого банку. Це люди, які займаються консалтинговим бізнесом. Це може бути, наприклад, ІТ-компанія. Ми не нав'язуємо вибір консультантів, підприємство обирає їх самостійно з того переліку, що ми надаємо ", – наголошує Пилипів.

Умови участі малого та середнього бізнесу у програмі ЄБРР

  • на підприємстві повинні працювати не більше 250 працівників;
  • власники підприємства більш ніж на 50 % повинні бути громадянами України;
  • мати добру ділову репутацію;
  • компанія повинна працювати на ринку від двох років;

Слід зауважити, що ЄБРР не підтримує стартапи. Майже 60 % компаній, які звертаються до банку, – це підприємства, на яких працюють від 11 до 50 людей. Але є й великі: з чисельністю працівників від 50 до 250.

Як відбувається робота ЄБРР з точки зору проектного циклу?

Діагностика. Підприємство подає документи, організовується співбесіда з уповноваженими особами (власниками) бізнесу. Організація скайп-розмови або виїзду на підприємство. Обрання консультанта. До проекту залучаються українські консультанти за вибором підприємства. Проекти з українськими консультантами тривають 4-6 місяців. ЄБРР відшкодовує 50-75% від чистої вартості проекту, але не більше ніж 10 тисяч євро.

Підготовка. Після закінчення процедури обрання консультанта, розпочинається розробка технічного завдання. До процесу долучаються працівники ЄБРР та представники підприємства. Технічне завдання – це документ, в якому консультант описує основні напрямки роботи, бюджет, очікуванні результати. Підписуються дві угоди: між ЄБРР і підприємством (договір про надання гранту) та консалтингова угода між консультантом та підприємством.

1 мільйон євро на бізнес: ЄБРР шукає проекти на Волині

Реалізація проекту. Консультант втілює в життя те, що описане в технічному завданні.

Після проведеної роботи, коли консультант втілив у життя все заплановане, підприємство самостійно оплачує його послуги (сума, яка зафіксована у консалтинговій угоді), а орієнтовно через 10 робочих днів ЄБРР виплачує, на рахунок підприємства, грант, сума якого зафіксована у договорі про надання гранту.

Оцінка результатів проекту. Здійснюється через рік після реалізації проекту.

"Результати таких проектів в Україні: збільшення на 2000-2500 робочих місць, подвоєння експортних продажів тощо. Ми не говоримо, що це сталося тільки завдяки нам, підприємство розвивається у будь-якому випадку, і його створюють для того, аби отримувати прибуток. Але ми бачимо свій вклад у ці результати", – пояснює експерт.

Звідки в ЄБРР кошти?

Грантові гроші надаються донорами, основним з яких є Європейський Союз, а також фондом Центральноєвропейська ініціатива та Фондом фінансування країн з перехідною економікою, урядами США та Швеції.

1 мільйон євро на бізнес: ЄБРР шукає проекти на Волині

Приклади успішних підприємств, які звернулися до ЄБРР: ТОВ "Писанка" (м. Городок Львівської області) – впровадження системи ISO 90001 (оборот компанії виріс на 35 % в євро еквіваленті), ТОВ КФ "Ярич" (три проекти, що передбачали впровадження систем якості, фінансове планування (з українськими консультантами) та проект з італійським експертом). Компанія подвоїла річний оборот та почала експортувати свою продукцію в різні країни.

Довідка

Європейський банк реконструкції та рзвитку (ЄБРР) – міжнародна фінансова устанва, щ була створена у 1991 році для надання допомоги країнам у переході від планвої до ринкової економіки. Унікальність організації полягає у тому, що її акціонерами не є фізичні особи. На сьогодні це 64 країни та дві міжнародні організації: Євпропейський союз та Європейський інвестиційний банк.

Надрукувати
мітки:
коментарів