Поділитись:

У Луцькій міській дитячій поліклініці провели перевірку на зберігання і введення вакцин

Понеділок, 21 вересня 2020, 22:00

З метою перевірки дотримання правил зберігання та введення вакцин відбувся моніторинговий візит до Луцької міської дитячої поліклініки.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці  Волинського обласного центру громадського здоров'я.

Фахівці з імунопрофілактики Ірина Грабовська-Микитюк та Леся Іванишин , а також головна спеціалістка з педіатрії управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Людмила Рожко  оглянули холодове обладнання та поспілкувалися з лікарями та медперсоналом пунктів щеплень.

"Дотримання правил «холодового ланцюга» - запорука ефективності вакцин. Тільки вакцини, які правильно транспортуються, зберігаються і вводяться здатні запобігти відповідним інфекціям. Вакцини, як і будь-які інші медичні препарати, мають вимоги до транспортування та зберігання, вони чутливі до високих температур чи заморожування. Для цього необхідне спеціальне обладнання та знання, щоб їх зберігати та правильно використовувати", - йдеться у дописі.

КП «Луцька міська дитяча поліклініка» має два пункти щеплень (на вул. Чорновола та пр. Волі). За обіг вакцин та правила дотримання холодового ланцюга у закладі відповідає заступниця директорки з медсестринства Любов Козіна. Вона контролює кількість вакцин в обох пунктах щеплень та відповідність кількості потребам для дітей, які обслуговуються в поліклініці. Також заступниця з медсестринства стежить за їхнім терміном придатності, правилами використання, а також проводить навчання сестер пунктів щеплень. Щодня у пунктах щеплень проводять 60-80 вакцинацій, у період підготовки малят до садочків і школи – по 120. В окремі періоди пункти щеплень працюють в суботу.

Охоплення плановими щепленнями у місті Луцьку дітей на кінець серпня 2020 року таке: поліо-3 (до 1 року) - 68.5%, поліо-4 (18 міс.) – 61.9%, АКДП-3 (до 1 року) – 60.5%, АКДП-4 (18 міс.) – 57.7%, АПД (6 р.) – 26.8%, АДП-м (16 р.) – 37%, КПК-1 (1 рік) – 56.1%, КПК-2 (6 р.) – 73.1%, гепатит В (до 1 року) – 54.5%. Згідно зі статистичними показниками, ситуація незадовільна із вакцинацією від дифтерії та правцю дітей шестирічного віку (що пояснюється відсутністю вакцини в пункті щеплень впродовж деякого часу) та підлітків (16 років). Обсяг інших щеплень – прийнятний.

Вакцини у пункти щеплень доставляються із КП «Волинська обласна база спеціального медичного постачання» Волинської обласної ради у спеціальних термосумках, яких у закладі достатньо. Перед тим, як вакцини укладаються в термосумки із кондиціонованими термоелементами, відповідальна особа перевіряє їхню кількість, термін придатності, відповідність зовнішнього вигляду флаконів опису в інструкції та оцінює термоіндикатор. В пунктах щеплень вакцини перекладаються та розміщуються в холодильниках за певними правилами. В кожному з пунктів щеплень є по 2 вертикальних холодильники, які придбані впродовж останніх 3 років. У морозилках розташовані холодові елементи. На верхніх полицях холодильників переважно є градусники та упаковки із вакциною КПК (кір, паротит, краснуха) або ОПВ (оральна поліомієлітна вакцина), на середніх – вакцини від дифтерії, кашлюку, правцю (АКДП, АДП, АДП-м) на достатній відстані одні від одних, на нижніх – градусники та вакцина від гепатиту В, гемофільної інфекції.

Холодильники розміщені на достатній відстані від вікна, тобто джерела сонячного тепла. У спеціальний зошит сестра пункту щеплення записує показники обох термометрів. План дій у аварійній ситуації (відімкнення електроенергії) розроблений, персонал з ним ознайомлений.

На стінах на рівні очей прикріплені пам’ятки про місця введення вакцин (розроблені ЦГЗ та МОЗ України) та алгоритм дій при анафілактичному шоці. Всі препарати для надання невідкладної допомоги при анафілаксії містяться в окремій шафці.

Сестри пунктів щеплень компетентні щодо календаря щеплень, мають достатні знання з вакцинації, щоб адекватно комунікувати з батьками та дітьми.

Позмінно у поліклініці працюють педіатри, які скеровують пацієнтів на щеплення, попередньо обговорюючи із батьками план вакцинації, їхні дії у післявакцинальний період. Документація ведеться задовільно (заповнені бланки інформаційної згоди батьків на вакцинацію, огляд дитини із вимірюванням температури та оцінкою слизових оболонок, чітко вказано, яка вакцина і куди саме вводиться).

"З огляду на пандемію коронавірусної хвороби та карантинні вимоги у поліклініці розділені потоки пацієнтів (здорові діти, які приходять на планову вакцинацію і медогляди приймаються окремо від дітей із симптомами ГРЗ), а педіатри також працюють із батьками дистанційно: перед тим, як запрошувати дитину на вакцинацію з’ясовують, чи у малюка та членів сім’ї нормальна температура тіла і чи немає ознак ГРЗ (нежитю, кашлю, болю в горлі). Вхід у поліклініку дозволяється тільки в правильно одягненій масці, всім відвідувачам вимірюють температуру тіла. Обов’язкова вимога на вході - обробити руки антисептиком", - повідомили перевіряючі.

Фахівці Центру громадського здоров’я та управління охорони здоров’я облдержадміністрацїі обговорили із персоналом поліклініки необхідність дотримання календаря щеплень, правила вакцинації дітей із супутніми хворобами та важливість проведення щеплень від грипу та пневмококової інфекції у час пандемії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів