Поділитись:

Різдво Пресвятої Богородиці: історія свята і що не можна робити

Понеділок, 21 вересня 2020, 10:00
Різдво Пресвятої Богородиці: історія свята і що не можна робити

Різдво Пресвятої Богородиці є великим святом, яке розпочинає у новому церковному році коло дванадцяти найбільших православних свят. 

Про це інформує Православна церква України. 

«Пречиста Діва Марія народилась у Галілейському місті Назареті від праведних батьків Іоакима та Анни. По батькові Вона походила від роду царського, по матері – від священицького. Із сьогоднішнього євангельського читання ми чуємо про любов і смирення – дві головні чесноти, які Діва Марія втілила в собі у найвищій мірі. І навіть до Її народження ці чесноти сповна виявили Її батьки через те, що довго й терпеливо зносили осуд і ганьбу, яка була щодо них серед народу через бездітність. Але вони щиро любили Господа, молилися за бажане батьківство і Господь винагородив їх найвищим дарунком – Тією, Яка стала Матір’ю Спасителя людства», – йдеться у повідомленні. 

Свою доньку щасливі батьки назвали Марією. Ім’я «Марія» походить від слова з івриту зі значенням «володар», відповідно, ім’я Марія може розумітися як «володарка». Але найголовнішим Її ім’ям є Богоматір, бо Вона – Матір Господа. На спомин Різдва Пресвятої Богородиці з давніх-давен Церквою встановлено свято.

Різдво Пресвятої Богородиці відзначається як свято справжньої радості. Християни йдуть до храмів, де відбуваються урочисті богослужіння. У молитвах вони звертаються до Богородиці й просять у неї захисту і благословення. Друга Пречиста також традиційно вважається і жіночим святом. Жiнки, у яких немає дiтей, накривають святковий стіл i запрошують бiдних – «щоб молилася Богородиця за їхніх дiтей». Вважається, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей у цей день мають особливу силу. Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. «Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста», – йдеться в прислів’ї.

Особливих церковних заборон на цей день немає, але за традицією прийнято все ж дотримуватися певних обмежень. У свято Різдва Пресвятої Богородиці не можна сваритися, бажати зла іншій людині або думати про когось погано. Помисли цього дня повинні бути чисті. Заборонено також відмовляти у проханні про допомогу. Цього дня заборонено зловживати алкоголем і влаштовувати пишні святкування. На Другу Пречисту також не рекомендовано займатися важкою фізичною працею – роботу по дому, в саду та на городі варто відкласти на потім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів