Поділитись:

Запросили і зникли: волинська ОПЗЖ сховалася від журналістів

Неділя, 20 вересня 2020, 12:01
Запросили і зникли: волинська ОПЗЖ сховалася від журналістів

Волинська регіональна організація партії «Опозиційна платформа – За життя» 19 вересня зникла. Їхній офіс був зачинений, члени осередку не відповідали на дзвінки, а основний контактний телефон був вимкнений. Політсила мала на конференції висунути кандидатів до місцевих рад на Волині, натомість перестала виходити на зв’язок. Лише ввечері з’явилася інформація, що конференцію все ж провели. 

На місці подій побував Центр журналістських розслідувань «Сила правди». 

Червоні мітки, замкнені двері й абсолютна самотність

За два дні до запланованої конференції, 17-го вересня, жіночий голос по той бік телефону лагідно сказав: «Будь ласка, приходьте. Конференція буде о 10-й годині на Привокзальному майдані, 1». Про такі ж дату і місце свідчить документ, який «За життя» подала до Волинської обласної територіальної виборчої комісії.

Запросили і зникли: волинська ОПЗЖ сховалася від журналістів

О 10-й журналістка Марія Смик, представниця ОПОРИ Юлія Ютовець та активіст Сергій Рижков вже дивилися на зачинені двері офісу. Жодних табличок чи вказівних знаків. Вікна щільно закриті: жалюзі і з внутрішньої, і з зовнішньої сторін. Телефон вимкнений. Олег Чикида, який донедавна був керівником волинської ОПЗЖ, також не підіймав слухавку. 

Сергій і Юлія розповіли – вони тут з 9:30 і за весь цей час ніхто не заходив і не виходив. Відчиненими виявляються двері до туалету і до складу з будівельними матеріалами – навпроти і позаду будинку тривають будівельні роботи. 

Щоразу за життя, та не завжди за правду?

ОПОРА одразу повідомила Волинську обласну територіальну виборчу комісію про те, що у вказаний час та за вказаною в офіційному повідомленні ОПЗЖ адресою конференція не відбулась. Це автоматично мало б анулювати право партії на висунення своїх кандидатів у місцеві ради, адже вони не можуть змінювати заздалегідь погоджені дані про конференцію, не повідомляючи про це ТВК.

Голова обласної ТВК Іван Лазорко підтвердив, що з проханням про зміни члени «За життя» не зверталися. Згодом на своїй сторінці у Facebook він написав, що конференцію ОПЗЖ так і не провели. Та на момент написання тексту допис Лазорко видалив. Майже о восьмій вечора він зателефонував журналістці, щоб повідомити цікаву новину – виявляється, конференція все ж відбулась, просто від журналістів сховалися.

Запросили і зникли: волинська ОПЗЖ сховалася від журналістів

І що? І що тепер?

«Відповідно до чинного Виборчого кодексу України, акредитовані журналісти мають право бути присутніми на з’їздах партій. Відмова у доступі до приміщення акредитованого журналіста є порушенням. Можна писати заяву у поліцію про перешкоджання журналістській діяльності», – розповідає про тонкощі Виборчого кодексу юристка Оксана Максименюк.

Конференції політичних партій, в межах яких висувають кандидатів у депутати, обов’язково мають відбуватися у присутності членів ТВК та журналістів. Це потрібно, аби підтвердити, що процедуру проводять згідно з чинним законодавством. Судячи з відсутності у медіа згадок про конференцію ОПЗЖ, журналістів там не було. А член ТВК, який підтверджує, що конференція відбулася, є представником цієї ж партії.

«Можна і треба провести публічне розслідування — було чи не було. І що саме і де було. Тут ціна питання — балотування ОПЗЖ і їх участь у виборах. Публічне дослідження можливе у форматі розгляду скарги в комісії або позову до суду. ОПОРА, журналісти або ж інші партії мають звернутися до ТВК. Можливо, таким чином вдасться домогтись неучасті партії у виборах. Бо це цинічно і образливо. Якщо вони таки проводили конференцію там, де повідомили ТВК і ЗМІ, то такі закриті двері — це порушення принципу гласності і публічності виборчого процесу (ст.21 ВК), але підстав для санкцій не знайти», — коментує юрист Олександр Бурмагін і радить у будь-якому випадку домагатись розслідування та виводити історію у публічний простір.

Громадянська мережа ОПОРА вже звернулася до ТВК з відповідною заявою. А голова комісії Іван Лазорко обіцяє встановити, чи дійсно була конференція і чи можна вважати її дійсною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів