Поділитись:

Вони не роблять тести «всім підряд»

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 08 вересня 2020, 07:40

Якщо ви раптом дізналися, що оце недавно контактували з людиною, у якої коронавірус – не поспішайте панікувати і бігти до лабораторного центру. Швидше за все, тестів вам не зроблять. А, як кажуть у нашій країні, не маєш тесту – не маєш коронавірусу. 

Звісно, всі свідомі і добре поінформовані громадяни найперше звернуться до сімейного лікаря. І вже лікар, якщо помітить у вас підозрілі симптоми, дасть направлення у лабораторний центр. Але якщо ваш сімейний лікар, як і мій, десь глибоко на Закарпатті, не лишається нічого іншого, крім як пити ромашковий чай на двотижневій самоізоляції. Про це ви дізнаєтеся вже під дверима лабораторного центру одного не надто приємного осіннього ранку. Вистоявши чергу серед імовірно заражених людей. І перенервувавши. 

Я прийшла близько дев'ятої ранку, і була вже четвертою у черзі. Там стояли мила закохана пара – іноземець та українка, молода дівчина з направленням від сімейного лікаря, яка прийшла просто тестово підтвердити, що в неї все ок, стурбований чоловік у костюмі, який мав позитивний результат ІФА-тесту, і я.

Вгадайте, кого у центрі відмовилися приймати?

Ми зі стурбованим чоловіком ще довго стояли на вулиці. Повз нас проходили багато відвідувачів. Усіх їх по одному заводив усередину дивний "медичний розпорядник" у яскравій сорочці. Нам він сказав, що всіх вони тестувати не можуть. Мовляв, тестів і так забагато роблять. Тому у пріоритеті люди, які приїжджають із закордону – потенційно здорові, і не сидіти ж їм на ізоляції! А також люди, які ідуть на планове оперативне втручання. Рідко приймають людей з направленням від сімейного лікаря. Лікарю перед тим перетелефонують, і перепитають, чи справді вам треба той тест? А може, ну його? Ви не виглядаєте хворими. 

Стурбований чоловік здався першим. Я вирішила почекати, поки до мене вийде хтось, хто зможе пояснити таку вибірковість. Зрештою, вийшла жінка. Без халату, без представлення вона розповіла, що "всім підряд" робити тести вони не можуть. Бо тестів приходить так багато, що у лабораторії просто не встигають всі опрацьовувати. 

І дійсно, в кінці минулого тижня до Луцька з перевіркою приїздив керівник Центру громадського здоров'я Ігор Кузін. Просто з Києва приїхав, аби перевірити, чому результатів тестування волинянам доводиться чекати більше, ніж два тижні. Причини, виявилося, були у ремонтах, переїздах і відпустках лікарів. Усе усунули, прозвітував керівник, і тепер лабораторний центр зможе видавати результати швидко. 

Ти не можеш затримувати результати тестів, якщо ти не робиш тестів – подумали, мабуть, у волинському лабораторному центрі.

Вони не роблять тести «всім підряд»

Близько десятої я теж пішла розчаровано услід за стурбованим чоловіком. Прийшла додому, заварила ромашкового чаю, і стала телефонувати профільним керівникам області. Робочий і особистий телефони головної санітарної лікарки Волині не відповідали весь день. 

В кінці дня зі мною зрештою поговорила телефоном очільниця обласного управління охорони здоров'я Людмила Тимощук. Я розповіла про свої ранкові пригоди біля лабораторного центру, і почула, що мені взагалі не можна було туди йти (так, ніби це знання люди зазвичай вбирають з молоком матері). Втомлена жінка спитала, скільки часу вже минуло від моменту, коли я контактувала із хворою людиною? Кажу, що два тижні, а вона спішить мене порадувати, що я вже здорова. 

Кажу, а раптом, я була хвора, і могла когось заразити? 

"То що ж, – у моїй уяві знизує плечима медик, – Вже ви мали би заразити всіх давним-давно". 

Але тим, кого я, імовірно, заразила, теж не варто хвилюватися. Бо, як звикли казати у нашій країні, не маєш тесту – не маєш коронавірусу. 

Вони не роблять тести «всім підряд»

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів