Поділитись:

Як у Людини-павука: вчені винайшли волокна, які можуть приклеїти людину до стелі

Понеділок, 31 серпня 2020, 03:23
Як у Людини-павука: вчені винайшли волокна, які можуть приклеїти людину до стелі

Японські вчені штучно виростили волокна, які імітують волоски на лапках мухи, що можуть багато разів приклеюватися до будь-якої гладкої поверхні та витримувати великі вантажі.

Свою роботу дослідники з Національного інституту матеріалознавства в Японії опублікували в журналі Communications Biology, передає Громадське.

Зазначається, що клейкі волокна на лаках мухи утворюються у два етапи. Спочатку вони подовжуються, і на їхніх кінчиках накопичуються спеціальна речовина, з якої формуються відростки у вигляді лопаток. Потім ці лопатки поступово твердіють, а свої клейкі властивості вони отримують вже після виділення особливої рідини.

Вчені успішно повторили цей природний процес в лабораторії при кімнатній температурі. Вони розтягнули нейлонові волокна, сформували наконечники у формі лопаток і покрили їх гелем, щоб ті стали твердими. Штучний волосок намочили водою, потім дали трохи висохнути і перевірили його клейкі властивості.

Які результати?

Лише одне волокно виявилося настільки міцним, що на ньому вдалося підвісити кремнієву пластину масою в 52,8 грама. Це еквівалентно тому, як пучок з 756 таких волокон у формі круга радіусом 1,7 сантиметра, витримає людину масою у 60 кілограмів.

Як у Людини-павука: вчені винайшли волокна, які можуть приклеїти людину до стелі

Після висихання води й повторного намокання волокно не втратило своїх клейких властивостей, відтак його можна використовувати багаторазово.

Де це можна використовувати?

Потенціал у таких волокон великий. Ними можна оснастити кінцівки роботів, які переносять слизькі речі. Інший варіант – обробка підошви роботів для того, щоб ті могли пересуватися вертикальними поверхнями.

А на думку автора цієї новини, такі волокна можуть використовувати і люди, щоб відчути себе в ролі Людини-павука, який лазить по стінах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
20 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
18 лютого 2024
13 лютого 2024