Поділитись:

Нові правила: як працюватимуть школи Луцька з 1 вересня (відео)

Середа, 26 серпня 2020, 13:42

Школи Луцька готові до роботи в умовах карантину, і запрацюють у звичному режимі, але з дотриманням карантинних вимог,  уже з 1 вересня. 

Про це у коментарі ІА "Конкурент" розповіла начальниця управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко

Чиновниця пояснила, як у обласному центрі Волині буде організований навчальний процес в умовах пандемії. 

За її словами, готовність закладу до нового навчального року має багато складових. Це і технічний стан приміщення, і протипожежна безпека, і оснащення, підручники, санітарно-гігієнічні вимоги та їх дотримання, робота закладу в умовах пандемії, освітній контент. 

"Як тільки я кажу, що школи повністю готові – знову приходить новий документ. Вночі на головну сторінку МОНу "викинули" постанову №50, вчора від Максима Степанова прийшла інформація, як мають функціонувати початкові класи... До того, як ця інформація прийшла, була установка, що всі мають бути в масках – і діти, і педагоги. Після того говорили, що педагоги мають бути у щитках, щоб діти бачили їх міміку, жести і погляд. Бо малі діти дуже важко переносять цей момент закритого обличчя. Далі говорили, що учні початкових класів, у класі та пересуваючись по школі, можуть бути без масок. Раніше міністерство обов'язковою вимогою визначало антисептики. Зараз кажуть, що має бути тільки мило, аби діти могли частіше мити руки", – розповідає чиновниця.

У школах Луцька, однак, встановлять безконтактні лазерні дозатори для антисептиків, аби краще убезпечити учнів. Наразі їх вже закупили для міста.  

"Це краще, бо ж перш ніж дитина дійде то туалетної кімнати, вона тисячу разів ще свого друга і однокласника візьме за руку, портфель. Тому ці установки будуть на кожному вході до школи і на вході до їдальні".

З 1 вересня у школах Луцька будуть відкриті всі входи, навіть аварійні. Все для того, аби уникнути скупчення людей та знизити імовірність інфікування. Зараз в управлінні працюють над графіком приходу і виходу дітей зі школи. Швидше за все, учні різних класів матимуть різний графік початку і закінчення уроків. 

"Організацію діяльності рекомендуємо у дві зміни. Але остаточне рішення про те, за яким режимом працюватиме кожен навчальний заклад міста, прийматиме педагогічна рада, яка має відбутися у серпні". 

Збільшиться навантаження і на шкільні їдальні, адже одночасно за столом має бути не більше 4 учнів, із дистанцією у півтора метра. Очевидно, що це буде дуже велике навантаження для працівників.

У місті вже виділили 2 613 403 гривні для закладів загальної середньої освіти на засоби безпеки та індивідуального захисту. Наразі шукають щитки для педагогів. Їх легше обробити, і вони - багаторазового використання. Потрібні такі, які не будуть запотівати, і під які можна вдягати окуляри. 

На питання, яким у школах міста буде свято Першого дзвоника, Зиновія Лещенко відповідає: все залежить від керівників навчальних закладів. На її особисту думку, провести свято для першачків важливо, адже це та подія, яка запам'ятовується на все життя. 

"Якщо вже діти ідуть до школи, вони і так контактуватимуть у класах, або ж вдома у дворі. Маючи великі площі перед закладами, забезпечуючи соціальну відстань, звичайно, що можна для першокласників організувати свято. Але без батьків. Єдине, що школи, які мають маленькі площі подвір'я, проводитимуть свято для одного-двох класів по черзі", - наголошує чиновниця. 

Наразі майже у всіх школах Луцька завершили ремонт та приготування. Роботи закінчують тільки у школах №22 та №26. Однак, уже з першого вересня всі навчальні заклади міста відкриють двері для учнів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів